Acasa Alimentatie Diversificarea alimentatiei bebelusului: Cand si cum sa incepem?

Diversificarea alimentatiei bebelusului: Cand si cum sa incepem?

8 min read
0
0
1,052
Diversificarea alimentatiei bebelusului

Inca din prima zi de viata, bebelusul vostru se lasa ghidat de instictele si nevoile primare ale trupului sau firav, si anume hrana si odihna. In primele 6 luni hrana principala o reprezinta laptele matern sau cel praf, in functie de caz. Bineinteles ca poate va ganditi ca 6 luni de hrana bazata numai pe lapte este un timp mult prea lung pentru un bebelus, insa specialistii spun ca perioada favorabila din viata unui bebelus de a incepe o schema de diversificare a alimentatiei, in care sa fie introduse si alimentele solide precum legumele si fructele, este de 6 luni, in concordanta cu ritmul de dezvoltare a stomacelului si a nevoilor nutritive ale bebelusului.

Pentru o intelegere mai buna, in prima zi de viata marimea stomacelului este cat o cireasa, in care incap in jur de 5-10 ml, si prin urmare simte nevoia sa manance putin si des. A doua zi stomacelul creste pana la marimea unei nuci; la o saptamana dimensiunea acestuia este cat o caisa, iar la o luna este de marimea unui ou. Abia la 6 luni stomacul ajunge la maturitate, avand marimea unui grapefruit cu o capacitate de aproximativ 900 ml. Atunci este momentul oportun pentru inceperea diversificarii.

Insa multe mame debutante se intreaba cum sa inceapa aceasta diversificare in alimentatie, si mai ales cu ce si in ce ordine? In primul rand, trebuie sa ne inarmam cu foarte multa rabdare –  primul contact al bebelusului cu un aliment nou poate sa nu ii fie pe plac, insa nici nu trebuie sa insistam sau sa il indopam in cazul in care ii place. De asemenea masa are un rol special si ar trebui amenajata confortabil pentru copil, inconjurat de elemente familiare si placute lui. Masa poate fi si un scaun special pentru bebe  ce asigura si o mai mare rezistenta si siguranta la toate cele ce se pot intampla. O schema de diversificare poate incepe doar cu o lingurita in prima zi si apoi marim cantitatea in zilele urmatoare. In al doilea rand, alimentele vor fi sub forma unui piure, supe sau suc, pentru a preveni inecarea sugarului. Un alt sfat important ar fi sa introducem primul aliment inaintea mesei de lapte, cand ii este foame si sunt mai multe sanse sa accepte acel aliment. Dupa masa de lapte deja va fi satul si incercarea voastra poate fi in zadar.

Exista o anumita ordine in care categoriile de alimente se introduc in meniul celui mic. Cand sugarul face cunostinta cu o leguma, de exemplu, vom astepta 3-4 zile inainte sa ii mai adaugam o leguma noua. Astfel, in cazul in care organismul sau reactioneaza negativ la acel aliment (diaree, varsaturi), vom stii exact de la care leguma a reactionat asa si o vom elimina pentru o perioada din meniu, dupa care putem reincerca pentru a vedea daca avem de-a face cu o alergie sau doar o indigestie.

Ordinea introducerii alimentelor dupa varsta:

6-8 luni – fructe: mar, para, nectarina, piersica, avocado, banana, mango, pruna

– legume: morcov, radacina de patrunjel, cartof dulce (napi), telina, pastarnac, dovleac, dovlecel, fasole verde
– cereale : orez (fara gluten)
– (dupa 7 luni) proteine: carne de pui, care de curcan, galbenus de ou, branza calcica

8-10 luni – fructe: pepene, afine, struguri, cirese visine

– legume: ceapa, praz, mazare, sfecla rosie, gulii, conopida, broccoli, usturoi, linte, salata verde, ardei gras, ardei kapia
– cereale: ovaz, orz, grau, secara, mei, hrisca, malai, quinoa (fara gluten)
– proteine: carne de vita, branza dulce de vaci proaspata
– alte alimente: bors, leustean, patrunjel frunze, marar, rozmarin, ulei, vanilie

10-12 luni – fructe: ananas, gutui, curmale, stafide, smochine, kiwi

– legume: rosie, spanac, vinete, ciuperci, naut, castravete, varza
– cereale: porumb boabe
– proteine: unt, smantana, urda, chefir
– alte alimente: cacao

Dupa 1 an: – fructe: capsuni, citrice, zmeura, catina, dude

– legume: ceapa verde, ridichi, ceapa cruda
– cereale: toate cerealele
– proteine: lapte de vaca, albusul de ou, peste alb, peste oceanic ( somon, halibut)
– alte alimente: miere, fructe de mare, nuci, migdale, alune, caju, nuca de cocos
Exista o lista de alimente cu potential alergenic crescut la care trebuie sa avem grija in mod deosebit, si anume: mierea, albusul de ou, alunele, nucile, migdalele, laptele de vaca, capsunele, pestele, cerealele cu gluten, ciocolata. Trebuie sa respectam intocmai varsta la care putem sa le dam micutilor nostri aceste alimente si trebuie de asemenea sa ii tinem sub observatie 2-3 zile dupa administrarea lor pentru depistarea unei eventuale alergii.

Mai multe aici 

 

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  Iulia
  • beneficiile laptelui matern

    Beneficiile laptelui matern

    Laptele matern este special adaptat pentru a răspunde nevoilor bebelușului de la naștere. …
  • Cum sa scapam de biberon

    Da, a venit timpul si la mine, asa cum probabil va veni timpul la voi sau a trecut deja. N…
Arata mai multe din Alimentatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Mi-e dor de tine, mamă

Mi-e dor de tine, mamă Mi-e dor de tine, mamă. Mi-e dor de mâna ta. Aş vrea să-ţi pun în p…