„Nu mai plânge!” este o poruncă destul de folosită în calitate de părinte, mai ales când simți că explodezi. Sunt momente în care simți că îți vine să îți iei lumea în cap, să fugi undeva pentru a lua o pauză când copilul plânge neconsolat. Nu, nu îmi spuneți că nu ați pățit asta niciodată. Nu, nu îmi spuneți că sunteți mamele perfecte. Nu îmi spuneți că sunteți cei care au o răbdare demnă de călugării tibetani. Orice părinte are cel puțin un moment în care simte că ar vrea o pauză, și asta nu înseamnă că nu ești un părinte bun sau că nu îți iubești copilul
Totuși, un copil plânge pentru că ceva nu e în regulă. Când el face asta, ultimul lucru de care are nevoie este să i se spună: „Nu mai plânge!”. Există alternative pe care le putem folosi în locul celor trei cuvinte, prezentate mai jos:
- Este în regulă să fii trist. Dacă noi conștientizăm faptul că puiul este supărat, empatizăm cu el și acest lucru îi crește starea de spirit.
- Acest lucru este greu pentru tine. Precum adulții, și copiii au propriile greutăți, și ultimul lucru de care au nevoie este lipsa înțelegerii. Cu puțină înțelegere din partea părinților, copiii își revin mult mai ușor și le putem vedea zâmbetele adorabile mai repede.
- Sunt aici, alături de tine. Orice motiv are copilul de a plânge, nu îi este ușor nicicum. Părinții au datoria de a-l susține, indiferent de motivul pentru care nu se află în toane bune.
- Povestește-mi despre asta. Relația dintre copil și părinte trebuie să fie mereu una deschisă, bazată pe încredere reciprocă. Pentru a se construi încrederea este nevoie de comunicare, provenită atât de la părinți, cât și de la copii.
- Te aud. Plângând, bebelușul în mod special are impresia că nu este ascultat. Prin această frază părinții îi dau încredere și confort micuțului, liniștindu-l.
- Asta a fost într-adevăr trist/dezamăgitor/enervant etc. După cum spuneam mai sus, empatia este foarte importantă în situații de criză ale copilului. Punându-ne în pielea lui îl ajutăm foarte mult și îl calmăm.
- Am să te ajut să rezolvi asta. Orice problemă pe care o are cineva poate să fie rezolvată în doi sau mai mulți, cu voință și cu dragoste. Trebuie să le arătăm copiiilor că pot avea încredere în noi, și se pot baza pe ajutorul nostru.
- Nu e corect. Nu e corect să îl vedem pe copil cum suferă din pricina diverselor dureri pe care le are (colici, dureri asociate erupției dentare), sau din pricina oricărui lucru care l-ar putea face să plângă. Dacă le suntem alături, ei vor simți iubirea noastră amplificat, și îi apropiem de noi.
Să fii părinte e dificil. Uneori e o provocare să te descurci cu unul sau cu mai mulți copii. Trebuie să ai răbdare cât de multă, să fii precum un maestru yoga, excelând la capitolul zen, și să știi cum să vorbești cu puii astfel încât să îi liniștești, deoarece „Vorba dulce mult aduce”.