Acasa Sănătate Sănătatea digestivă a bebelușului

Sănătatea digestivă a bebelușului

12 min read
0
0
413

Sănătatea digestivă a bebelușului a reprezentat mereu un motiv de grijă pentru tinerii părinți, care se îngrijorează la fiecare simptom nemaiîntâlnit. Fie că bebelușul are scaunul galben, sau varsă prea des în jet, părinții ajung uneori să se panicheze. Pentru a evita astfel de situații, este bine să aflăm câte ceva despre sănătatea digestivă a bebelușului.

Refluxul

Sistemul digestiv al noului membru al familiei nu este bine dezvoltat încă. Uneori durează câteva săptămâni sau luni până când stomăcelul celui mic se golește. Până atunci, laptele poate sta mai mult acolo și apoi vine înapoi. Acest lucru este cunoscut sub numele de reflux.

Cele mai multe cazuri de reflux dispar atunci când bebelușul are între patru luni și un an. Totuși, există anumite simptome care, odată apărute, ne pot pune pe gânduri. Pentru sănătatea digestivă a bebelușului trebuie să fim atenți la:

  • Hrănire defectuoasă – refluxul poate să cauzeze arsuri și iritarea esofagului, ceea ce îl face pe bebeluș să își piardă apetitul și să fie iritabil. Bebelușii cu aceste simptome se vor arcui și vor suge în mod sacadat, lăsând sânul odată ce l-au prins.
  • Sughițuri frecvente – de obicei bebelușii sughiță des, dar cei care suferă de reflux își fac un „obicei” din acest lucru. Aceste manifestări sunt cauzate de excesul de aer din stomac și de spasmele esofagului, cauzate de acidul gastric.
  • Congestie și probleme respiratorii – refluxul poate să irite căile respiratorii superioare, ducând la tuse, respirație șuierătoare sau congestie. Aceste simptome au tendința de a se agrava noaptea, atunci când copilul se află în poziție orizontală.

Odată ce bebelușul prezintă aceste simptome, cel mai bine este să se viziteze medicul de familie sau pediatrul. În caz că sunt probleme, el va recomanda o medicație adecvată. Pentru a evita refluxul și simptomele lui, cel mai bine este ca după fiecare masă bebelușul să fie așezat în poziție verticală și bătut ușor pe spate. Așa va scoate aerul; când mai crește puțin, va fi suficient să îi fie schimbată poziția după masă.

Vomitatul

De obicei, bebelușii regurgitează surplusul de lăptic pe care îl primesc. Atunci când ei sunt nou-născuți, stomacul are mărimea unei cireșe, iar ei nu au capacitatea de a-și doza corect cantitatea de lapte primită. În acest caz, nu de puține ori ne putem aștepta la bebeluși să regurgiteze și uneori să vomite; important este să ținem legătura cu medicul, și la orice semn de probleme să luăm măsurile necesare.

Sănătatea digestivă a bebelușului ridică uneori semne de întrebare și atunci când ne confruntăm cu vărsături. De obicei, ele reprezintă semnul unei infecții a tractului intestinal, cauzată de un virus din împrejurimi (de obicei e coli). Această afecțiune debutează destul de brusc, prin vărsături neobișnuite, uneori însoțite de febră și de diaree. Dacă bebelușul este mic și este hrănit exclusiv cu lapte, culoarea scaunului poate să constituie un indicator eficient, mai ales dacă se văd și urme de mucus în el.

Cel mai mare risc asociat vărsăturilor este deshidratarea. Semnele evidente ale acestui aspect sunt micșorarea numărului de scutece udate și a cantității de salivă. În acest caz, este indicat să îl punem pe copil cât mai des la sân sau, dacă este hrănit cu lapte praf, să îi dăm mai des. Dacă bebelușul nu acceptă laptele, trebuie să apelăm cât mai repede la pediatru sau la medicul de familie! Acesta poate să îi prescrie o linguriță de soluție cu electrolit. Este recomandat să se evite automedicația.

În cazuri foarte rare, vărsăturile la bebeluși pot indica faptul că sugarul s-a născut cu o malformație a tractului digestiv, sau a dezvoltat-o în timp. O condiție comună este stenoza pilorică, apărută atunci când mușchiul de la capătul stomacului se îngroașă, oprind laptele să treacă prin el. Nimeni nu știe ce o cauzează, dar apare în general între 3 și 5 săptămâni de viață. Cel mai comun simptom este vărsatul în jet. Dacă bebelușul este diagnosticat cu stenoză pilorică în urma unei ecografii, el va trebui operat pentru a i se debloca ieșirea stomacului.

Diareea

Sănătatea digestivă a bebelușului este pusă sub semnul îndoielii atunci când apare diareea. Deși nu există o definiție clară a acestei afecțiuni, părinții își fac griji dacă scaunul celui mic este apos, uneori absorbit de scutec, și mai frecvent decât de obicei. Ea are de cele mai multe ori o cauză virală; unul dintre virușii „responsabili” este rotavirusul. El apare iarna, de obicei la copiii cu vârste aflate între 6 și 24 de luni. Odată ce se instalează, singurul lucru pe care îl putem face este să ne asigurăm că bebelușul rămâne hidratat. Pediatrul va fi nevoit să preleve o probă din scaunul micuțului și să îl analizeze.

Dacă sugarul are diaree care persistă mai mult de două săptămâni, dar nu are alte simptome precum febra sau cele adiacente unei răceli, atunci ar putea să fie vorba despre o alergie la proteina laptelui de vacă, dezvoltată mai ales atunci când bebelușul este alăptat și mama consumă lactate. Pe lângă scaunele apoase, cel mic ar putea să aibă crampe, scaun cu mucus sau cu sânge și eczeme.

Constipația

Constipația, pusă de obicei în contrast cu diareea și reprezentată de scaunul tare al bebelușului, este o problemă comună, în mod special după introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, legate de mâncare. Odată ce sunt introduse cerealele, iar cel mic are dificultăți sau scaun tare, trebuie să renunțăm pentru moment la cerealele pe bază de orez. Dacă această afecțiune intervine după vârsta de un an, vârsta optimă pentru introducerea laptelui de vacă după recomandările OMS, este recomandată reducerea cantității de lapte consumată de bebeluș.

Sănătatea digestivă a copilului reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales atunci când simptomele ne dau bătăi de cap. Pentru orice schimbare pe care o vedem la copil, este imperios să consultăm medicul. Este mult mai bine să mergem la medic doar pentru a-l vedea, decât să suferim mai târziu alături de cei mici.

 

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  Joanne
Arata mai multe din Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Minciuna la copii – cauze și cum îi dezvățăm

Minciuna are picioare scurte, sau cel puțin asta se dorește a se exprima în unele dintre c…