Acasa Fără categorie Un copil cu voință puternică – nevoi și împlinirea lor

Un copil cu voință puternică – nevoi și împlinirea lor

19 min read
0
0
577

Un copil cu voință puternică este un lider în miniatură. Nimeni nu a spus vreodată că este ușor să fii părinte, după cum o poezie destul de întâlnită spune, de asemenea, că nu-i ușor să fii „copil de părinți, ci părinte de fii”, dar un copil cu voință puternică este mai dificil decât un copil docil, pe care îl pui într-un loc și îl găsești tot acolo. Având un copil, sacrifici multe. Îți sacrifici corpul, adăugându-i vergeturi (sau tatuaje tip dungi de tigroaică, cum îmi place să le mai numesc). Îți sacrifici starea de spirit, plângând odată cu cel mic și râzând odată cu achizițiile lui. Îți sacrifici somnul, deoarece te pliezi după programul copilului. Îți sacrifici alimentația, pentru că nu mai ai timp să mănânci corect. Îți sacrifici banii, pentru că un copil are atâtea necesități! Îți sacrifici, nu în ultimul rând, nervii și sănătatea psihică, deoarece uneori simți că nu mai poți, mai ales dacă ai un copil cu voință puternică. Îți sacrifici timpul, împlinindu-i nevoile copilului. Mai pe scurt, te sacrifici pe tine însăți, deoarece puiul trăiește doar prin tine.

Ce te faci, însă, când copilul te provoacă în mod constant? Ce faci dacă ai un copil cu voință puternică? Este greu de gestionat o astfel de situație, dar nu imposibil. Precum alți copii, și el are nevoile lui, care, dacă sunt îndeplinite în timp util, duc la un copil fericit cât de repede posibil! Haideți să vedem, așadar, ce nevoi are un copil cu voință puternică, pe lângă nevoile de bază.

1. Nevoia de activitate fizică

Un copil cu voință puternică este, de obicei, un copil plin de energie. Când se adună mult prea multă nu este tocmai bine pentru el, așadar are nevoie de o modalitate de-a o consuma. Personal, cunosc exemple de copii cu o personalitate puternică, care au nevoie să își găsească ocupație. Dacă ai un copil cu voință puternică, energia pe care nu o consumă făcând activitate fizică o va folosi într-un mod mai puțin plăcut, prin tantrumuri și nu numai. Nu trebuie să fii surprinsă dacă acesta se va certa doar de dragul de a face asta și va țipa. Pentru a evita aceste situații, este bine să îi cauți copilului activități potrivite vârstei. Dacă știe să meargă bine, puteți ieși în parc, la locuri de joacă. Dă-i frâu liber să alerge prin parc, dar pregătește-te să faci mișcare vrând-nevrând. Dacă, totuși, vă plictisiți de ieșit prin parcuri, poți să îi achiziționezi o trambulină sau obiecte folosite indoor, precum cele de mai jos.

2. Provocări

În caz că nu ai observat până acum, un copil cu voință puternică are nevoie de provocări. Dacă îi spui că nu este în stare să facă ceva, se va da peste cap ca să îți arate că nu ai dreptate! Dacă ai creativitate, poți folosi acest lucru în avantajul tău. În loc să insiști să facă un oarecare lucru, poți să îl spui altfel, sub forma unui paragraf. Spre exemplu, dacă nu vrea să se îmbrace (și există destui copii care urăsc această activitate) ai putea să îi spui: „Pun pariu cu tine că nu te poți îmbrăca în 5 minute!” sau „Cred că sora ta își va termina treburile înaintea ta!”. Folosind metoda psihologiei inverse, nu numai că ai succes în atingerea scopului, dar îi vei distrage atenția copilului de la alte lucruri și îl vei aduce pe calea cea bună.

3. Independență

Poate părea puțin nelalocul ei această idee, dar un copil cu voință puternică are nevoie de independență. Multă libertate! El trebuie lăsat să experimenteze și să vadă pe cont propriu cum funcționează un lucru sau altul. Dacă îi spui „nu face asta!”, el va face opusul și, în cazuri mai puțin fericite, se va răni. Spre exemplu, imaginează-ți că faci ochiuri, iar puiul tău vrea să te ajute. Ce faci dacă el este un copil cu voință puternică și îți ia spatula din mână? Nu e bine să îi interzici, deoarece poate să facă un accident și să își facă rău. Este mai bine să îl lași să facă el, sau cel puțin să îi dai impresia de independență, supraveghindu-l atent din spate.

4. Proiecte și rezultate

Un copil cu voință puternică se va plictisi dacă îl lași fără ocupație. Activitatea fizică este importantă, dar el are nevoie și de altceva pe lângă ea. Dacă nu îi găsești o activitate corespunzătoare vârstei, vei constata că va prinde drag de gadget-uri, ori nu este chiar așa de sănătoasă folosirea lor excesivă, după cum se știe. Pe lângă activitatea fizică, este indicat să îl duci pe copil la activități variate. Poți să recurgi la ateliere de creație, la cultivarea unor hobby-uri (sport, muzică, teatru, coregrafie, pictură, literatură etc.). Dacă te îngrijorezi de partea financiară, multe dintre ele sunt gratuite la instituții precum Palatul Copiilor. Partea bună la aceste hobby-uri sau ateliere este că au aproape mereu rezultate, și copilul își va consuma energia într-un mod creativ, care să îi dezvolte și alte abilități.

5. Timp și atenție

Un copil cu voință puternică are nevoie de atenție încă din primele luni de viață. În jurul vârstei de 3-4 luni, el începe să fie gelos și să întrerupă discuțiile dintre mama și tata, cerând atenția părinților aproape mereu. Pe măsură ce crește, el are nevoie de mult mai multă atenție de la părinți, și nu numai. Dacă nu îi dedici din timpul tău, el va face orice îi stă în putere ca să te facă atentă. Va începe să arunce cu obiecte prin casă, să scoată ce ai prin dulapuri, să se tăvălească pe jos ca să-l observi și să îl bagi în seamă. Este indicat să introduci în rutina cotidiană cel puțin o oră în care să te dedici copilului. Trebuie să îi vorbești, să îl întrebi despre cum a fost ziua lui și să îl încurajezi să se deschidă față de tine, să îți spună ce are pe suflet și nu numai. Este important să ai răbdare să îl asculți, și să fii prietena copilului tău!

6. Laudă și încurajare

Cuvintele frumoase sunt esența unei comunicări civilizate, ascunzând în spatele lor sentimente profunde de iubire pentru cei dragi. După cum este de așteptat, un copil cu voință puternică vrea să aibă activitate și rezultate bune, dar trebuie să fie recompensat pentru ele. Uneori nu este nevoie de o recompensă materială pentru rezultatul obținut, un cuvânt bun fiind de ajuns. Când îl lauzi pentru ceea ce a făcut îi dai, de fapt, speranță și puterea de a merge înainte. Poate materia preferată a copilului tău nu este matematica, dar astăzi a luat un 9. Nu este chiar indicat să îl critici, spunându-i că putea să ia 10 sau să îl compari cu un elev olimpic. Ai putea să îl feliciți în loc, să îi spui că ai încredere în el. Lăudatul copiilor merge mână în mână cu încurajarea. Spunându-i că s-a descurcat bine îi dai încredere, deoarece cea mai importantă persoană pentru el, mama sa, îl încurajează și îl consideră bun! Nu este bucurie mai mare pentru un copil decât un cuvânt bun venit de la cei mai valoroși oameni!

7. Să îi spui „DA!”

Nu știu ce consideră alți părinți, dar mie nu îmi plăcea să mi se spună mereu NU atunci când îi întrebam pe părinți dacă pot să ies pe afară, dacă pot să mă joc sau dacă pot să îmi cumpăr ceva bun. Un copil cu voință puternică nu va accepta prea ușor negația. Dacă îi spui NU te poți aștepta să facă tot ce poate până îi spui DA. Dacă îi spui că NU îi dai voie să iasă pe afară, ori iese când te prinde cu garda jos, ori te presează până o lași de bună voie. Dacă îi spui NU pentru că nu îți convine să îl lași pe afară sau să te joci cu păpușile și cu lego, nu este un motiv întemeiat și nu va fi primit cu bucurie de copilul tău. Învață să spui DA. Într-adevăr, nu trece limita precum în filmul „Yes Man”, în care personajul principal (portretizat de Jim Carrey) ajunge să se împrietenească și să ajute un om al străzii, învață coreeana, cântă la chitară, pleacă în călătorii doar pentru că nu poate spune NU și intră în bucluc pentru asta. Spune DA, combinat cu DACĂ.

„Da, ai voie să ieși pe afară dacă mănânci tot din farfurie!”

„Da, ai voie să îți cumperi jocul X sau Y dacă pui și tu bani pentru el!”

„Da, poți dormi la prietenii tăi dacă mă ții la curent cu ce faci.”

Ideea este să fii mai flexibilă, să îi arăți copilului că îți pasă de dorințele lui. În cazul ăsta, este o situație de tip win-win. Tu îți atingi scopurile, iar copilul se va distra și te va considera cea mai bună mămică din lume!

În loc de sfârșit

Să crești un copil cu voință puternică este uneori o provocare, într-adevăr, însă asta nu trebuie să te facă să dai înapoi sau să te descurajeze. Nu renunța atunci când simți că îți este mai dificil, și cere ajutorul soțului sau al celor apropiați dacă ai nevoie. Încearcă să pui în aplicare măcar 2-3 trucuri de aici, și îți vei bucura copilul, ajutându-te pe tine însăți totodată. Ce nevoi crezi că mai are un copil cu voință puternică?

 

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  Joanne
Arata mai multe din Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Minciuna la copii – cauze și cum îi dezvățăm

Minciuna are picioare scurte, sau cel puțin asta se dorește a se exprima în unele dintre c…