Acasa Despre diversificare Laptele matern și utilizările lui inventive

Laptele matern și utilizările lui inventive

9 min read
0
0
567

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru un bebeluș de până la 6 luni, utilizarea lui exclusivă în dieta copilului fiind recomandată de OMS. După vârsta de 6 luni bebelușii pot începe să fie hrăniți și cu solide. Totuși, laptele matern nu trebuie eliminat din alimentația copilului după diversificare. Aceeași organizație recomandă hrănirea bebelușului cu lapte matern până la 2 ani și evitarea introducerii laptelui de vacă până la un an. Ce ne facem, însă, dacă bebelușul familiarizat deja cu solide nu mai acceptă laptele matern? De asemenea, se pune și problema întoarcerii la muncă a mămicilor. Concediul de maternitate durează doi ani, dar dacă mămicile se întorc mai repede? În acest caz, există o serie de modalități prin care putem folosi laptele matern spre beneficiul celor mici.

Înghețată de banană

Această rețetă este ideală pentru bebelușii cărora le cresc dințișorii, pentru că ei au nevoie de ceva rece, care să le calmeze durerea de gingii. De asemenea, este ieftină și la îndemâna oricui, deoarece avem nevoie de o banană, de scorțișoară (opțional, dacă bebelușul nu este alergic și a ajuns la condimente) și, bineînțeles, laptele matern.

Ingrediente:
  • o jumătate de banană
  • 30 ml lapte matern
  • scorțișoară măcinată (opțional)

Se pune banana la congelator, după ce o feliezi, timp de 2 ore. După ce trec cele două ore, pui feliile de banană, laptele matern și scorțișoara, dacă folosești, într-un blender. Pasezi totul și dai la congelator. După ce scoți înghețata îl poți servi pe cel mic.

Clătite cu banană

Pentru că unui copil îi plac dulciurile, dar nu este indicat să consume zahăr până la 2 ani, poți să folosești banana în rețete. Aceasta este ușor de făcut, asemănătoare cu rețeta clasică de clătite la care adaugi banane și înlocuiești laptele de vacă, punând laptele matern.

Ingrediente:
  • o banană bine coaptă, zdrobită
  • o cană de lapte matern
  • un ou
  • două lingurițe de ulei de cocos
  • o cană de făină (de preferat integrală)
  • o linguriță de praf de copt
  • 1/4 linguriță de bicarbonat
  • ulei pentru tigaie

Într-un bol combină banana, laptele, oul și uleiul. În alt bol adaugă făina, amestecată cu praful de copt și cu bicarbonatul. Amestecă conținutul din cele două boluri până se omogenizează, și pregătește tigaia de prăjit. Prăjește clătitele în mod normal pe ambele părți, și servește-ți copilul cu ele și cu dragoste!

Piure de avocado

Avocado este un fruct indicat în dieta sugarilor pentru conținutul său energetic și caloric deosebit. Combinat cu laptele matern dă naștere unui piure foarte benefic și totodată gustos, pe care cel mic îl va aprecia.

Ingrediente:
  • un avocado
  • lapte matern

Zdrobește fructul de avocado cu furculița sau în blender, și amestecă-l cu laptele matern până capătă consistența dorită. Servește-l pe cel mic ulterior.

Mini-înghețată

Pentru un copil aflat în plină erupție dentară, durerea este echivalentă cu durerea noastră de măsele. Nu este ușor să îi vedem astfel, așa că putem căuta metode de a îi ajuta. Mini-înghețata presupune utilizarea unui ingredient-cheie, laptele matern. Umplem o tăviță de gheață de la congelator cu lapte, așteptăm să înghețe și punem cuburile în suzeta pentru fructe, așteptând ca alimentul înghețat să își facă efectul. Astfel împușcăm doi iepuri: bebelușul are parte de nutrienții laptelui matern, și totodată își calmează durerea cauzată de erupția dentară.

Înghețată pe băț

Pentru că înghețata este desertul preferat al unui copil, putem să o facem acasă, folosind aurul lichid pe care îl deținem. Adăugăm într-un bol cu apă călduță laptele matern scos de la congelator, după care îl punem într-un pahar. Preparăm din fructe la preferință un smoothie la blender, ori de fructe, ori de legume. Amestecăm încetișor laptele matern cu smoothie-ul, în proporție de 40% lapte și 60% conținut. După ce s-au omogenizat cele două ingrediente, punem amestecul în forme de înghețată și dăm la congelator. Servim după ce s-a întărit.

Nu este greu să folosim laptele matern în modalități creative, dacă nu avem timp să alăptăm din cauza serviciului sau dacă piticul ori pitica nu îl mai acceptă odată ce a început diversificarea. În acest caz, nu ne rămâne decât să încercăm rețetele prezentate mai sus, fiind creative în bucătărie!

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  Joanne
Arata mai multe din Despre diversificare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Minciuna la copii – cauze și cum îi dezvățăm

Minciuna are picioare scurte, sau cel puțin asta se dorește a se exprima în unele dintre c…