Acasa Fără categorie Dermatita atopică la bebeluș – îngrijiri de bază

Dermatita atopică la bebeluș – îngrijiri de bază

5 min read
0
0
368

Dermatita atopică la bebeluși reprezintă o afecțiune care preocupă un număr mare de mămici. Insă, ținând cont de o serie de recomandări bune, se poate ameliora semnificativ.

Dermatita atopică la bebeluș este una din cele mai frecvente afecțiuni ale pielii care poate apărea încă din primele luni de viață. Deoarece este vorba despre o boală cronică, principalele îngrijiri constau în prevenirea și calmarea simptomelor.

La bebeluș, dermatita atopică debutează de obicei în luna a treia sau a cincea de viață. In acest stadiu, leziunile cutanate sunt mai frecvente. Dermatita atopică rămâne activă până la vârsta de doi ani. Dată la care fie continuă, fie dispare complet. Este o maladie proprie copilăriei care are anumiți compuși ereditari. Din acest motiv, antecedentele familiale reprezintă un factor de luat în seamă.

In ceea ce privește îngrijirea și tratarea dermatitei atopice, o bună educație sanitară se impune.

  • hainele bebelușului vor fi spălate cu un detergent blând și trebuie să eviți balsamul de rufe ;
  • evită căldura, mai ales aerul cald. Pentru asta, în egală măsură se vor elimina și țesăturile din lână și cele sintetice precum și fibrele care favorizează apariția transpirației și, odată cu ea, apariția leziunilor pe corpul bebelușului. Optează pentru haine din bumbac.
  • Plasează în casă umidificatoare împotriva aerului uscat ;
  • Igiena bebelușului trebuie să consiste în băi scurte sau dușuri. Nu mai mult de două-trei ori pe săptămână. Excesul de apă și expunerea la săpun favorizează apariția leziunilor. Specialiștii ne sfătuiesc să folosim un gel de duș cu PH acid.
  • Aplică creme emoliente de mai multe ori pe zi prin intermediul masajului blând al pielii ;

Tratamentul farmacologic. Există situații în care semnele și simptomele pe care le prezintă dermatita atopică au nevoie de tratamente farmacologice precum și de o supraveghere medicală constantă pentru a evita complicațiile. In caz de puseu este important să apelezi la medicul specialist pentru a elabora o schemă de tratament anti-inflamatoriu topic. De altfel, se vor elimina cremele emoliente folosite sub formă de tratament preventiv. Trebuie să încercăm să evităm apariția infecțiilor cutanate. Acestea din urmă sunt cauzate în general de către zgârieturi în urma mâncărimilor. Igiena corectă este fundamentală. Unul din cele mai prescrise medicamente de pediatri sunt corticoizii topici. Acest tratament este extrem de benefic pentru bebelușii care suferă de această afecțiune mai puțin plăcută.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…