Acasa Educație Lectură – de la ce vârstă poate citi un copil?

Lectură – de la ce vârstă poate citi un copil?

4 min read
0
0
524

Incă de la o vârstă fragedă, lectura oferă numeroase atuuri pentru copilul nostru. Citirea unei cărți este o activitate cât se poate de plăcută și ludică totodată pe care părintele o poate face împreună cu copilul. Este ocazia perfectă de a petrece un moment de intimitate împreună. Incepând cu ce vârstă poate învăța un copil să citească? Care sunt beneficiile lecturii asupra copilului?

Părintele este în măsură să îl facă pe copil să descopere plăcerea cititului, jucându-se cu literele sau sunetele. Cuvinte încrucișate, exerciții ludice, ghicitori…editorii, conștienți de faptul că părinții încep să fie din ce în ce mai interesați de acest aspect înainte ca micuții să înceapă să meargă la școală, nu duc lipsă de imaginație și ne propun tot felul de trucuri pentru a-i face să învețe să citească cu plăcere și să se distreze totodată.

Între 2-3 ani copilul se străduiește din greu, muncește să își îmbunătățească vocabularul și după trei ani numeroși sunt cei care știu deja literele sau chiar să citească. Nu uitați că nu trebuie să îi forțăm în acest sens. Este bine să îi stimulăm în perioada în care sunt mai mici deoarcee absorb cu mai mare ușurință lucrurile, iar după trei ani ar trebui să începem să îl învățăm să citească.

In cazul în care copilul refuză, renunță la idee după care încearcă din nou câteva luni mai târziu.

Iată câteva sfaturi pre-citit :

-Ofera-i cât mai multe cărți colorate doar pentru a le studia și a se familiariza cu ele ;
-Uitați-vă împreună pe aceste cărți și pune-i câteva întrebări simple legate de poze ;

– Citește-i povești într-o cameră în care este liniște. In timp ce citești, urmarește cuvintele cu degetul, astfel încât să învețe să citească de la stânga la dreapta și de sus în jos;
-Memorați rime împreună;

Copiii învață mult mai multe și mult mai bine dacă sunt ajutați și stimulați de părinți. Drept urmare, cu puțin efort și puțină imaginație trebuie să faci în așa fel încât învățarea literelor să fie o experiență cât mai plăcută pentru copilul tău. Improvizează și amintește-ți de copilăria ta, ce ți-ar fi făcut plăcere atunci să înveți.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…