Acasa Educație Începerea grădiniței – principalele temeri ale copiilor și părinților

Începerea grădiniței – principalele temeri ale copiilor și părinților

5 min read
0
0
98

Începererea grădiniței marchează intrarea în lumea celor mari și poate cauza unele temeri, atât în rândul copiilor cât și al părinților. Cum putem calma aceste temeri?

Temerile copiilor. Există o mulțime de noutăți care îi așteaptă pe copii odată cu începerea grădiniței. Drept urmare, este normal ca micuțul tău să fie îngrijorat, neliniștit. Tu, ca părinte trebuie să știi cum să reacționezi pentru a-l liniști dacă are unele temeri.

Îi este teamă că nu va avea prieteni. Deoarece copilul nu știe cu cine va fi în grupă, îi este teamă că nu va avea prieteni, că nu va avea pe cineva cunoscut cu care să se joace. Liniștește-l și spune-i că dacă a reușit să își facă prieteni în parc va reuși fără îndoială să facă acest lucru și la grădiniță. Încurajează-l să-i observe pe ceilalți copii și să-i descopere pe cei cărora le plac aceleași jocuri ca și lui.

Îi este teamă de educatoare. Copilului îi este teamă că nu se va simți în largul său cu doamnele educatoare sau cu îngrijitoarele deoarece nu le cunoaște încă. Poate va fi jenat să ceară ajutorul sau să se ceară la baie. Spune-i că educatoarea va fi mai mult decât bucuroasă să îi răspundă la întrebări sau să-l ajute.

Temerile părinților. Și părinții au fără îndoială o mulțime de temeri în această perioadă. Mai ales dacă este primul copil. Este important să găsești modalitățile de a te liniști, asta pentru a nu-i transmite temerile copilului.

Îți este teamă că nu va fi capabil să se organizeze singur. Îți este teamă că nu va reuși să se îmbrace singur sau să mănânce singur? Nu uita că merge la grădiniță și pentru a învăța aceste lucruri. Este adevărat că la început va întâmpina unele dificultăți dar tu ca mămică trebuie să îl ajuți să fie mai încrezător în propriile forțe, să îl obișnuiești să facă unele lucruri de unul singur, oferindu-i responsabilități adaptate vârstei sale. Spre exemplu, să își pregătească hainele pentru a doua zi.

Îți este teamă că nu își va face prieteni. Ca părinte îți dorești ca propriul tău copil să fie iubit și îndrăgit de ceilalți, să se distreze cu ceilalți copii, să se joace împreună. Însă, sosirea într-un nou grup pentru a-ți face prieteni este o veritabilă provocare pentru mulți copii. Copilul trebuie învățat să aibă abilități sociale bune, să aibă ocazia să se joace cu alții destul de des, în parc sau în cartier sau invitând un prieten acasă. Cel mai bine este să lași copilul să inventeze jocurile.

Oricum ar fi, trebuie să vorbești cu copilul despre temerile sale, doar așa îl poți ajuta.

Facebook Comments
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…