Acasa Ingrijire Prima baita a bebelusului tau

Prima baita a bebelusului tau

8 min read
2
0
566

In primii ani din viata pielea bebelusului vostru necesita o ingrijire mai atenta deoarece este foarte sensibila si predispusa diferitelor iritatii, dermatite si eczeme. La nou nascuti, pielea, care inca nu poate produce sebumul necesar, trece printr-o perioada de adaptare la noul sau mediu si la noile substante cu care intra in contact. Prin urmare, apare procesul de uscare si descuamare a pielii ca un mecanism de aparare, in care bacatele mici sau chiar fasii de piele uscata de desprind de pe corp. Acest proces apare mai devreme sau mai tarziu la toti sugarii, si de aceea este absolut necesar sa ne ocupam de igiena pielii lor pentru a avea o gargarita cat mai sanatoasa si fericita.

Multi se intreaba cat de des trebuie spalat bebelusul. Datorita pielii sensibile, nou nascutului ii este de ajuns cam de 2-3 ori pe saptamana sa i se stearga pielea cu un burete umed, fara a folosi nici un sapun. In general, uscarea si caderea buricului dureaza intre 10 si 14 zile de la nastere, timp in care nu este indicat scufundarea aceste zone in apa, ci doar curatarea locala cu un prosop cu apa calduta. De asemenea, in cazul baietilor care au o circumcizie, nu trebuie sa i se faca baie decat dupa ce s-a vindecat complet.

Pentru multi parinti prima baita poate fi plina de emotii si de temeri in acelasi timp, acestia nefiind siguri cum sa procedeze pentru a crea o atmosfera relaxata si destinsa. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand bebelusul nostru face cunostinta pentru prima oara cu apa:

In primul rand, trebuie sa avem o cadita de baie speciala pentru micutul nostru. Putem achizitona o cadita practica cu termometru care ofera posibilitatea masurarii temperaturii apei din cadita pentru a oferi siguranta bebelusului. Important este sa fie dintr-un material non-toxic, prietenos cu pielea bebelusului nostru. De asemenea, putem opta pentru un suport anatomic care va sustine capul bebelusului sus, iar mainile si picioarele vor fi libere sa simta si sa exploreze apa calduta. Suportul se poate fixa pe orice tip de cadita si nu aluneca.

In al doilea rand, temperatura camerei in care alegem sa ii facem baita trebuie sa fie in jur de 25-27 de grade, iar apa din cadita trebuie sa aiba in intre 37-38 de grade.Daca nu avem un termometru care sa ne indice temperatura apei, putem testa apa cu cotul, unde pielea noastra este mai sensibila. Important este ca apa sa nu fie prea fierbinte si sa produca o senzatie de discomfort sugarului, mai ales daca este prima experienta in cadita. De asemenea, nu trebuie sa existe geamuri sau usi deschise in camera, iar toate aparatele de ventilatie si aer conditionat trebuiesc inchise pentru a preveni o eventuala raceala a micului nostru.

Pentru a preveni alunecarea si pentru comfort este indicat sa punem un prosop moale in cadita sau pe suportul anatomic. Apa din cadita nu trebuie sa depaseasca 10-15 cm.

Trebuie sa avem grija sa folosim un sapun special pentru bebelusi cu PH neutru, care sa nu irite pielea, ochii sau scalpul acestuia. De asemenea nu este recomandat sa folosim uleiuri sau sapunuri cu un parfum puternic deoarece simtul olfactiv al sugarului este foarte sensibil. Pielea se spala cu un buretel cu putin sapun, masandu-se usor.

Pentru a crea o atmosfera relaxata, este bine ca parintii sa zambeasca si sa vorbeasca cu micutul lor in timpu spalarii. Pot chiar sa si cante o melodie vesela si sa se joace cu copilasul. Miscarile trebuiesc sa fie delicate dar si sigure in acelasi timp. Astfel ii vom transmite micutului nostru ca baita este un prilej de bucurie, iar spalatul este o joaca. Toate temerile sugarului dar si ale voastre vor fi depasite cu un aer relaxat.

La sfarsitul baitei bebelusul trebuie imediat infasat intr-un prosop moale, de preferabil unul cu capison, pentru a-i acoperi si capul ud. Dupa uscare, ii putem face un masaj folosind un ulei, o crema sau o lotiune de corp. De preferabil este sa alegem un produs natural, cum ar fi uleiul de masline, care sa contina o serie de vitamine precum vitamina A, E, B1, B2 si B6. Astfel ii veti oferi pielii bebelusului vostru o hidratare intensa si o hranire cu vitamine esentiale. In plus ajuta pielea sa respire mai bine si masajul imbie sugarul la un somn linistit.

Mare atentie: A nu se lasa bebelusul singur in cadita sub nici o forma, indiferent de ce probleme apar. Daca trebuie neaparat sa raspundeti la usa sau trebuie sa iesiti din camera, scoateti sugarul din apa, il inveliti intr-un prosop si il luati cu voi. In general, baita nu trebuie intrerupta nicicand.

Baite cat mai multe si joaca!

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
  • Piticul

    Un pitic atât de mic Făcea baie într-un ibric De săpun s-a împiedicat Şi piticul s-a îneca…
  • Beneficiile lecturii asupra copilului

    Beneficiile lecturii asupra copilului

    Lectura reprezinta una din acele activitati placute pe care parintii o pot face impreuna c…
Arata mai multe scrise de  Nancy
Arata mai multe din Ingrijire

2 Comentarii

  1. […] By Nancy […]

    Reply

  2. […] By Nancy […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Piticul

Un pitic atât de mic Făcea baie într-un ibric De săpun s-a împiedicat Şi piticul s-a îneca…