Acasa Alimentație Vitaminele și mineralele la copii

Vitaminele și mineralele la copii

5 min read
0
0
345

Mai multe vitamine sunt indispensabile creșterii și dezvoltării copiilor. Cea mai bună modalitate de a te asigura de faptul că are parte de toate aceste nevoi este să îi oferi o alimentație variată și echilibrată. Legumele de culoare verde închis precum și fructele și legumele de culoare portocalie sunt de inclus mai des în meniu, zilnic chiar.  În plus, trebuie favorizate fructele proaspete și, pe cât posibil, cu coajă. Iată câteva din elementele nutritive esențiale și rolul acestora:

Vitamina A

Ficat, legume cu frunze verzi, fructe și legume portocalii printre care mango și cartofii dulci, produse lactate…vitamina A permite creșterea oaselor și a țesuturilor care acoperă diverse părți ale corpului – cornee, intestine, piele. Aceasta participă la buna funcționare a sistemului imunitar.

Vitamina C. Ardei verzi, galbeni și roșii, roșii, cartofi, căpșuni, zmeură, kiwi, pepene, clementine, mandarine, suc de fructe și legume…vitamina C sporește absorbția fierului provenit din diverse produse cerealiere, leguminoase, ouă și legume. Contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, la cicatrizarea rănilor și la menținerea integrității pielii.

Vitamina D. Lapte, iaurturi îmbogățite, băuturi de soia, pește gras și ulei de pește…vitamina D contribuie la sănătatea oaselor și dinților, facilitează absorbția de calciu și de fosfor. Datorită soarelui, corpul își creează propria sa vitamina D. În jur de 10 minute de expunere la soare pe zi este suficientă pentru acoperirea nevoilor copilului. Este destul de dificil să luăm vitamina D doar din alimentație.

Minerale. Calciu. Produse lactate (lapte, iaurt, brânzeturi), băuturi din soia, migdale, pește (somon, sardine) în conservă, legume verzi. Calciul contribuie la dezvoltarea și la menținerea unor oase și dinți solizi. Este esențial contracțiilor musculare, contribuie la reglarea presiunii sanguine și favorizează cicatrizarea.

Fier. Carne, fructe de mare, fructe de mare, ouă, leguminoase, produse cerealiere, legume de culoare verde închis, nuci și semințe…fierul există sub două forme, hemic și non-hemic. Fierul hemic prezent în carne și pește este mai bine absorbit decât fierul non-hemic furnizat de ou și de vegetale.

Magneziu. Legume verzi, leguminoase, nuci și semințe, produse cereale…magneziul contribuie la întărirea oaselor și a dinților dar ajută și mușchii și inima să își facă mai bine treaba, participă la peste 300 de funcții ale corpului.

Fosfor. Carne, carne de pasăre, pește, nuci și semințe, leguminoase…fosforul contribuie la producerea și înmagazinarea energie de care corpul are nevoie și la o mulțime de alte reacții chimice din interiorul celulelor.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…