Acasa Alimentație Totul despre anemia la copii

Totul despre anemia la copii

5 min read
0
0
472

Anemia la copii este destul de întâlnită asta deoarece nu puțini sunt copiii care refuză să mănânce carne, legume și fructe. Care sunt simptomele anemiei la copii?

Printre cele mai frecvente simptome ale unei anemii sunt oboseală, irascibilitate, ten palid, apetit scăzut, piele uscată. În cazul în care ai suspiciunea că micuțul tău suferă de anemie trebuie să te adresezi medicului de urgență.

Ce este anemia?

Anemia survine în momentul în care hemoglobina, o proteină care se regăsește în globulele roșii ale sângelui nu reușește să mai transporte suficient oxigen spre organe și spre mușchi. Funcționarea acestora este drept urmare redusă. De aceea anemia afectează rezistența fizică și buna funcționare a sistemului imunitar. În egală măsură, anemia încetinește și creșterea și dezvoltarea creierului celor mici.

Care sunt cauzele anemiei?

Lipsa de fier reprezintă principala cauză a apariției anemiei la copii deoarce este necesară producției de hemoglobină. Infecții bacteriene sau virale, unele boli cronice sau genetice, sângerări ale tubului digestiv și cancer al măduvei osoase pot provoca în egală măsură anemie deoarce aceste afecțiuni diminuează cantitatea de globule roșii sau le modifică calitatea.

Anemia afectează în special copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 36 de luni deoarece au epuizat de multă vreme rezervele de fier acumulate de-a lungul sarcinii și adesea, alimentația lor conține foarte puțin fier. Cu toate acestea, nivelul lor de fier este ridicat deoarece micuții cresc rapid.

Cum se tratează anemia?

Pentru a determina dacă copilul suferă de anemie este nevoie de o analiză de sânge. Acest bilanț sanguin vizează să măsoare cantitatea de hemoglobină din sânge și să găsească cauza anemiei evaluând, spre exemplu, rezervele de fier. Dacă medicul consideră că anemia a fost provocată de o infecție sau de o altă boală poate prescrie alte analize.

Atunci când anemia este confirmată de medic este important ca aceasta să fie tratată de urgență. în caz contrar, efectele pot fi permanente. Alimentația trebuie schimbată. În cazul în care anemia este provocată de o infecție sau de o boală cronică tratamentul poate fi diferit.

Cum poate fi prevenită anemia?

Anemia se poate preveni prin intermediul unei alimentații variate. Încă de la naștere, laptele matern sau preparatele bogate în fier îl ajută pe copil să beneficieze de fierul necesar. Începând cu vârsta de șase luni se vor introduce alimente bogate în fier precum carne slabă, cereale, mazăre sau fasole. Copilul trebuie să primească și alimente bogate în Vitamina C deoarece vor ajuta organismul să absoarbă fierul.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…