Acasa Educație Când și cum putem începe spălatul dinților de lapte?

Când și cum putem începe spălatul dinților de lapte?

5 min read
0
0
396

Din punct de vedere educativ este important ca spălatul dinților la copil să înceapă devreme. Astfel copilul se va obișnui încă de la o vârstă fragedă să aibă grijă de dinții săi iar dinții vor fi sănătoși, fără carii, aceștia fiind cei care pregătesc terenul pentru dinții definitivi. Însă cum am putea transmite copilului acest obicei, de la ce vârstă, cu ce periuță și pastă de dinți?

De la o vârstă fragedă. Încă de la apariția primilor dinți, în jurul vârstei de șase luni la unii copii, este recomandat spălatul pe dinți. Se poate folosi în acest sens o dischetă demachiantă umedă pentru a înlătura resturile de hrană. Această curățare se va face de preferință seara, înainte de culcare.

Între 12-18 luni, când diversificarea alimentară este completă, se poate începe periajul dinților copilului după micul dejun și seara înainte de culcare. Până când copilul se va obișnui cu spălatul pe dinți părintele este cel care îl va spăla cu ajutorul unor mișcări circulare. La sfârșit îl poți lăsa și pe copil să se spele singur. Ajută-l la încept pentru a se obișnui cu mișcările corecte. La început va avea tendința să molfăie periuța de dinți însă în cele din urmă se va obișnui. Spălatul corect al dinților se învață progresiv pentru a ne asigura de faptul că acesta devine un obicei ancorat în cotidianul copilului. Spre vârsta de 5-6 ani copilul se va spăla de unul singur pe dinți.

Perie și pastă de dinți potrivite pentru dinții de lapte. În momentul în care se începe spălatul pe dinți al copilului trebuie să folosim o pastă de dinți adecvată vârstei sale. Capul periei trebuie să fie mic, adaptat gurii sale și acoperit cu cauciuc pentru a evita orice fel de leziune. Vei găsi o periuță adaptată în orice farmacie. În ceea ce privește pasta de dinți, alege o formulă adaptată dinților de lapte și cu un gust care să fie pe placul copilului, de căpșuni de exemplu. O pastă de dinți pentru bebeluși nu trebuie să conțină fluor.

Spălatul pe dinți va intra rapid în ritualul zilnic al copilului. Dacă refuză să se spele pe dinți caută periuțe de dinți simpatice și colorate, cu personaje din desenele sale animate preferate care vor face din etapa spălatului pe dinți  un moment mai plăcut și mai atrăgător.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…