Acasa Educație Vrea mereu în brațe

Vrea mereu în brațe

5 min read
0
0
297

Ești mândră de faptul că a început să facă primii pași. Însă, în loc să fie mai sigur pe el, copilul tău a început să se ceară mai des în brațe. Este leneș sau mult prea timid?

Problema. Copilul a învățat să meargă deja însă ezită să facă acest lucru. Refuză să avanseze pur și simplu spre nedumerirea ta. Întinde brațele disperat spre tine și plânge dacă nu îl iei în brațe.

Ce îl poate deranja? A merge înseamnă a descoperi lumea, a merge spre ceilalți. Dacă nu îl inciți să facă acest lucru, riscă să devină un copil introvertit. Însă, îi este în mod vizibil teamă să înfrunte lumea exterioară. Se refugiază în brațele tale, nu are încredere în forțele sale.

Îi este teamă să nu te piardă. În momentul în care te afli la o distanță de maxim 50 cm copilul se panichează. Separarea de tine îi provoacă angoasă, anxietate. Când vrea să facă ceva, în loc să plece singur în explorare, îți cere să faci tu acest lucru în locul său. Ești un intermediar între lumea lui și el.

Ce este de făcut? Pentru a-l ajuta să fie mai încrezător în propriile forțe, însoțește-l în descoperirile sale, nu trebuie să vadă lumea înconjurătoare drept un loc periculos. Ești retincent la ideea de a-l lăsa singur? Securizează spațiul în care se desfășoară. Instalează un opritor pentru scări, protecție la prize și unde consideri tu că este periculos pentru un copil. Dacă copilul te simte liniștit și calm, se va distanța cu mai mare ușurință de tine. Trebuie să îi spui cuvinte încurajatoare când pleacă să exploreze.

Cerându-se în brațe își testează puterea de convingere. Abia arată spre un obiect că deja te-ai ridicat să i-l aduci. Chiar dacă este mic, știe să profite deja. Mai ales că ești mai rapid decât el. Însă mai trebuie din când în când să te prefaci că nu îl auzi. În momentul în care cere ceva, prefă-te că nu ai auzit, sau că nu știi ce vrea. Încurajează-l să meargă să caute singur ceea ce vrea și să-ți aducă acel ceva. Felicită-l de fiecare dată când reușește.

Adevărul este că din când în când copilul are nevoie să fie ținut în brațe. Odată cu trecerea timpului își va dori din ce în ce mai multă independență însă fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Specialiștii spun că acei copii care au fost ținuți mai mult timp în brațe vor fi mai autonomi, mai echilibrați, vor avea o stimă de sine mai ridicată și o relație sănătoasă cu părinții.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…