Acasa Educație La 3 ani – vârsta lui de ce

La 3 ani – vârsta lui de ce

5 min read
0
0
410

În jurul vârstei de 2 ani și jumătate – 3 ani copilul începe să pună o mulțime de întrebări, în legătură cu aproape orice. Vei fi cu siguranță suprinsă de câteva din ele, de curiozitatea celui mic însă aceste întrebări sunt importante în dezvoltarea copilului.

Descoperirea lumii. În primele luni de viață copilul nu este cu adevărat conștient de lumea care îl înconjoară. Îi dai să bea apă când îi este sete, îl îmbraci când îi este frig, fără să fie nevoit să înțeleagă relația cauză-efect. După un an este din ce în ce mai conștient de lumea înconjurătoare, creierul său începe să funcționeze din ce în ce mai rațional. Începe să descopere lumea înconjurăatoare și încearcă să interacționeze cu mediul înconjurător. Limbajul său este din ce în ce mai dezvoltat. De unde avalanșa de întrebări pentru a înțelege ceea ce îl înconjoară.

Fii răbdător cu copilul. Copilul pune toate aceste întrebări deoarece are nevoie de răspunsuri. Tu ca mămică trebuie să dai dovadă de răbdare și să încerci să răspunzi la toate conform vârstei sale. Cel mai important este să nu îl pui în dificultate, să nu îi oferi răspunsuri mult prea aprofundate pentru vârsta sa.

Stabilește o relație de încredere cu copilul tău.  Subiectele abordate de copii sunt adesea imprevizibile, cele despre sexualitate în special. Important este să încerci să oferi un răspuns cât mai exact cu putință. Trebuie să știi și că, prin intermediul acestor întrebări copilul încearcă și să te testeze. Fiind sinceră cu el de fiecare dată vei stabili o relație de încredere cu el încă de la o vârstă fragedă.

Spune-i mereu adevărul. Specialiștii ne sfătuiesc să îi spunem mereu adevărul copilului, să nu inventăm lucruri sau să îl mințim. Copilul înțelege intuitiv ceea ce îi spunem, poate să își dea seama dacă îi spunem sau nu adevărul prin intonație. Evită deci să îi răspunzi la unele întrebări importante – sexualitate, boli grave – evaziv sau mai rău, să îl minți. Acest lucru îi poate provoca copilului angoase teribile. Oferirea unor răspunsuri cât mai exacte cu putință este cea mai bună modalitate de a-l liniști, de a-i oferi un sens asupra realității.

De ce este cerul albastru? De ce rațele nu poartă pantofi? Unde locuiesc dinozaurii? De ce nu mai există dinozauri? Sunt cele mai nostime întrebări care îmi vin acum în minte. Dar copilașii voștri cu ce întrebări v-au încuiat? Le așteptăm cu interes.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…