Acasa Educație Crizele copiilor de 8 luni

Crizele copiilor de 8 luni

5 min read
0
0
1,795

Pe lângă faptul că această etapă este absolut normală în dezvoltarea copilului, este în special necesară în dezvoltarea sa. Această criză se siutează în general între 7-9 luni și durează doar câteva zile.

De câteva luni bebelușul începe să fie din ce în ce mai conștient de persoanele din jurul său, de faptul că acestea nu sunt mereu aceleași. unele sunt mai importante, altele nu. Bebelușul este disperat când cele mai importante persoane dispar din raza sa vizuală, are impresia că nu le va mai vedea niciodată, chiar dacă această presupusă dispariție are loc doar câteva secunde. Cei mai importanți sunt mama și tata desigur. De-a lungul acestei faze de recunoaștere a celorlalte persoane bebelușul este conștient și de propria sa persoană, de propria sa existență. Însă, dat fiind faptul că încă nu a reușit încă să aprecieze conceptul de permanență a obiectului, în momentul în care mama dispare din raza sa vizuală începe scandalul…

Chiar dacă până nu demult bebelușul doar vărsa câteva lacrimi după mama sau după tata acum face adevărate crize de plâns. Se teme că nu îi va mai vedea și încearcă prin mijloace limitate să prevină această angoasă. Pentru bebeluș această angoasă este reală și nu trebuie neglijată. Bebelușul trebuie liniștit și calmat și părinții sunt singurii care pot face acest lucru în mod eficient. Acest comportament al bebelușului se va traduce și prin nopți dificile, bebelușul poate avea coșmaruri și să se trezească plângând. Vorbește-i încet, liniștește-l și va adormi la loc.

Acest comportament este normal și previzibil însă trebuie urmărit îndeaproape pentru a nu se prelungi prea mult timp. Prezența mamei în aceste momente dificile este esențială.

Ce poți face? Aceste crize ale bebelușului de la vârsta de 8 luni se pot atenua. Trebuie să îi stimulezi independența încă de la o vârstă fragedă, să îi creezi un spațiu personal. Jocul reprezintă cea mai bună modalitate de a evita și  de a scăpa de aceste angoase. Jocul cucu-bau poate fi util, îl poate obișnui pe copil cu gândul că dispari și reapari. Va realiza că absența vizuală nu este sinonimă cu abandonul.

Încearcă să îl lași încă de mic pe bebeluș în grija altor persoane – bunici, soră, etc pentru a se obișnui fără tine. Pentru a fi liniștit, du cu el un obiect preferat, o jucărie de pluș care îi place. Nu pleca fără să îl saluți și să îi spui că te întorci repede, nu pleca pe ascuns. Se va obișnui rapid cu acest ritual. Spune-i ce vei face și că îți va fi dor de el.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…