Acasa Alimentație Copilul meu are scarlatină. Cum o putem recunoaște și trata?

Copilul meu are scarlatină. Cum o putem recunoaște și trata?

4 min read
0
0
631

Scarlatina este o boală infantilă provocată de o bacterie și se tratează cu antibiotice. Simptome, tratament, vă spunem totul despre această boală.

Scarlatina este o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Afectează în general copiii cu vârsta cuprinsă între 5-10 ani, pe timp de iarnă în general. Este destul de rară la copiii sub doi ani, încă protejați de anticorpii mamei lor primiți în timpul sarcinii. Scarlatina este o boală provocată de un streptococ din grupa A. Această bacterie secretă substanțe toxice pentru organism. Scarlatina se transmite fie prin contact direct (mâini, sărut), fie prin contact indirect (prin atingerea obiectelor infectate deja de această bacterie), fie prin aer (strănut, tuse). Faza de contagiere a bolii începe înainte de apariția primelor simptome ale bolii de unde și transmisia rapidă, în grădinițe în special. Dacă nu este tratată poate dura până la 20 de zile.

Care sunt simptomele scarlatinei? Boala începe cel mai adesea printr-o angină și o febră destul de mare. Aceste simptome principale pot fi însoțite de dureri abdominale și vărsături. În următoarele 24 de ore apar erupții cutanate, pe gât inițial apoi pe coapse, axile și piept. Pielea este roz și prezintă o mulțime de bubițe. Se întinde pe tot restul corpului în următoarele zile. Limba capătă o culoare de roșu închis. La un număr mare din copii scarlatina apare sub o formă atenuată. Febra nu este atât de mare și erupția este localizată în doar unele părți ale corpului. Durerea de gât există la fel ca și colorarea limbii.

Ce tratament există în cazul scarlatinei? Dacă constați semne de scarlatină la copilul tău este important să consulți de urgență medicul pediatru. Dacă boala nu este tratată există riscul apariției unor complicații. Medicul va prescrie antibiotice. Dacă mâncărimile sunt mari medicul ar putea prescrie o cremă calmantă.

Ce poți face așteptând ca scarlatina să treacă? Asigură-te că micuțul tău este hidratat în mod corespunzător. Dacă spune că îl doare gâtul oferă-i alimente mai lichide sau semi-lichide (supe, ciorbe, piure sau iaurturi). Boala durează între 7-10 zile. Erupția cutanată poate dura mai mult timp și să evolueze spre o descuamare a pielii, ca după o arsură solară. Dar fii liniștită, în majoritate din cazuri vindecarea este completă, copilul nu rămâne cu sechele.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…