Acasa Educație Angoasa de separare la copii

Angoasa de separare la copii

6 min read
0
0
337

Angoasa de separare reprezintă o etapă normală în dezvoltarea copiilor care apare spre vârsta de 8 luni. La această vârstă copilul începe să înțeleagă că este o ființă cu drepturi depline și nu o prelungire a părinților săi. Își dă seama că el și părinții săi sunt niște persoane distincte. În plus, reușește să facă deosebirea dintre persoanele din anturajul său – părinți, frate, soră, bunici – și cele pe care nu le cunoaște. De aceea, dacă până acum le zâmbea și străinilor, acum începe să fie din ce în ce mai serios și intimidat în prezența străinilor.

Pe lângă faptul că vede o mulțime de chipuri noi, bebelușului îi este teamă că va fi abandonat. Când nu te mai vede pe tine, mama lui, cea care ești aproape non stop cu el, are impresia că ai plecat pentru totdeauna și nu te mai întorci. Încă nu reușește să înțeleagă că, chiar dacă nu vede o persoană sau un obiect, aceasta există. Cu alte cuvinte, nu a câștigat încă ceea ce se numește permanența obiectului. În momentul în care copilul are impresia că ai dispărut pentru totdeauna, teama și plânsul se intensifică deoarece ești persoana care îl hrănește, care are grijă de el și care îl liniștește când este nevoie. Această angoasă se poate prelungi până spre vârsta de 18 luni.

Cum se manifestă angoasa de separare?

Iată cum poate reacționa bebelușul în această perioadă:

  • Începe să plângă atunci când nu te mai vede, când îl lași singur într-o cameră sau în prezența unei persoane pe care nu o cunoaște sau nu o cunoaște atât de bine.
  • Nu le mai zâmbește străinilor și nu se mai lasă luat în brațe de oricine.
  • Se agită sau plânge când îl duci în locuri noi.
  • Nu îi mai place să facă baie deoarece are impresia că apa este tot un străin pentru el.

Nu toți copiii trăiesc angoasa separării la aceeași intensitate. Cei care sunt obișnuiți să vadă mai multe persoane în jurul lor vor traversa cu mai mare ușurință această perioadă. Personalitatea are și ea un rol bine definit – unii copii sunt mai temători din fire în timp ce alții sunt mai sociabili.

Cum îl putem ajuta să treacă de această perioadă cu bine?

  • evită să pleci când copilul nu este atent sau când doarme. Riscă să creadă acest lucru un abandon. Spune-i unde pleci și ce se va întâmpla în absența sa.
  • Dacă ai chmeat pe cineva să aibă grijă de el, cere-i să vină cu 15-30 de minute înaine de plecarea ta. Va putea face activități cu el în timp ce tu ești încă acasă.
  • Obișnuiește-l să vadă cât mai multă lume însă nu îl forța dacă nu vrea să socializeze.
  • Dă-i timp să se obișnuiască cu un loc nou și cu oamenii pe care nu îi cunoaște.
  • Ajută-l să devină independent. De exemplu, instalează-l în apropiere de tine cu jucăriile când gătești sau faci curățenie. Va căpăta încredere în sine știind că ești în apropiere.
Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…