Acasa Alimentație Constipatia copilului – ce alimentație adoptăm?

Constipatia copilului – ce alimentație adoptăm?

5 min read
0
0
412

Copilul tău este constipat? Ar trebui să respecți o bună igienă de viață și să schimbi unele obiceiuri din alimentația ta. După o perioadă lucrurile ar trebui să intre pe un făgaș normal.

O bună igienă de viață înainte de toate. Regimul copilului constipat este sinonim cu o masă echilibrată. Patru mese pe zi la ore regulate, fără ronțăieli. Trebuie să înveți copilul să mănânce încet, să nu se grăbească să mestece, un lucru care va facilita digestia. La un regim alimentar trebuie adăugat o activitate fizică regulată și susținută pentru stimulare tranzitului.

Favorizează fibrele alimentare. Constipația provine cel mai adesea dintr-o alimentație mult prea săracă în fibre. Materiile fecale nu mai ajung în intestine. Consumul de fibre precum fructele uscate (struguri uscați, prune uscate, caise uscate), leguminoasele (fasole albă sau roșie, mazăre, linte), legume și fructe proaspete (pară, spanac, dovlecei, căpșuni, kivi, zmeură) sau cereale sunt esențiale. Acestea permit stimularea contracțiilor intestinului. Dacă fibrele sunt intestinale bunei funcționări ale tranzitului, acestea nu au nicio valoare nutrițională aparentă. Copilul ar trebui să consume cereale integrale cu moderație deoarece acestea pot provoca flatulențe, balonare și să împiedice absorbția anumitor vitamine și minerale.

Hidratarea este esențială. Un părinte ar trebui să capete obiceiul de a-i da copilului apă înainte ca acesta să simtă senzația de sete. Un copil ar trebui să consume cel puțin 1 litru de apă pe zi, mai ales dacă este constipat. Cea mai bună băutură rămâne apa, bogată în magneziu în special. Un pahar mare de apă dimineața constituie cea mai bună modalitate de a pune în mișcare conținutul tublui digestiv. Ciorba de legume reprezintă o altă modalitate ideală de a preveni și de a lupta împotriva constipației. Vara, o supă gazpacho este ideală pentru hidratare. Cât despre sucul de portocale, acesta poate fi consumat dimineața pe stomacul gol fără zahăr adăugat. Și acesta este ideal pentru tranzit. Prunele și strugurii sunt fructele ideale împotriva constipației însă nu în exces.

Alimente de evitat. În ceea ce privește zaharurile lente – pâinea albă și amidonul de orez, cartofii, încetinesc tranzitul. Nu le elimina complet din alimentație, încearcă să le înlocuiești sau să adaugi legume. Zaharurile rapide, dulciurile, biscuiții, produsele de patiserie și ciocolata încetinesc tranzitul intestinal. Bananele, morcovii și coacăzele sunt alte alimente de evitat în cazul unui copil constipat. În ceea ce privește laptele, medicii ne sfătuiesc să nu oferim copilului mai mult de 500ml de lapte pe zi.

Facebook Comments Box
  • Capriciile alimentare

    Copilul refuză să mănânce felul său preferat, preferă să se joace cu mâncarea sau pur și s…
  • Copilul care vrea să mănânce mereu același lucru

    Este absolut normal ca un copil să prefere unele alimente în detrimentul altora. Alimentel…
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…