Acasa Alimentație Laptele și produsele lactate la copii

Laptele și produsele lactate la copii

5 min read
0
0
366

În primul an de viață laptele este alimentul de bază al copilului. Până la 8-9 luni este de preferat ca laptele să fie oferit înainte de masă deoarece va bea mai puțin dacă mănâncă prima dată. Spre vârsta de nouă luni, odată ce toate grupele de alimente sunt introduse în meniul său, îi poți oferi laptele înainte sau după masă, în funcție de preferințele tale și obiceiurile copilului. Unii părinți procedează în felul următor – îi oferă jumătate din cantitatea pe care are obiceiul să o bea înainte de masă și cealaltă după. Important este să îi furnizăm bebelușului tot ce are nevoie.

Ce cantitate îi oferim?  Dacă copilul este alăptat oferă-i cât lapte dorește (între 6-12 luni bebelușul cere lapte de 3-5 ori pe zi). Dacă este hrănit cu lapte praf trebuie să te asiguri de faptul că bebelușul consumă minim 750ml pe zi, repartizați în trei mese. Însă nu trebuie forțat să termine biberonul. Corpul său îi va spune în mod natural când să se oprească.

Laptele de vacă. Laptele de vacă nu este recomandat copiilor sub un an. Laptele de vacă ales ar trebui să conțină 3,25% grăsime. Acesta ar trebui introdus treptat în meniul său timp de două săptămâni înlocuind pentru început o parte din laptele matern și introdus în preparate. Porția de lapte va crește progresiv. Laptele de vacă nu trebuie să depășească 750ml pe zi. După vârsta de 2 ani se poate trece la un lapte de vacă cu 2% grăsime sau să continui să îi dai lapte cu 3,25% grăsime.

Iaurtul și brânza. Iaurtul și brânzeturile se pot introduce în alimentația bebelușului după vârsta de 8 luni. De preferință i se va oferi iaurt natural care să conțină minim 3,25% grăsime. În iaurtul natural se pot adăuga și bucăți de fructe pentru a-l îndulci puțin. În ceea ce privește brânzeturile, poți începe cu brânza cottage și ricotta. Brânza este foarte bună pentru bebeluși deoarece conține Vitamina A, D și Vitamina B12. Brânza previne cariile dentare și conține calciu și fosfor, necesare întăririi smalțului dinșilor.

Alergiile.  Dacă bebelușul nu a fost diagnosticat cu intoleranță la lactoză sau alergie la lapte, brânza și iartul se pot introduce de la 8luni. Alergia se manifestă prin mărirea limbii, buzelor sau feței, respirație greoaie sau crampe, diaree. Nu trebuie să ocolești produsele cu un conținut mai mare de grăsime deoarece bebelușul are nevoie de calorii până la doi ani.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…