Acasa Alimentație Copilul care vrea să mănânce mereu același lucru

Copilul care vrea să mănânce mereu același lucru

5 min read
0
0
388

Este absolut normal ca un copil să prefere unele alimente în detrimentul altora. Alimentele sale preferate sunt în general cele pe care le cunoaște mai bine, cu al căror gust este obișnuit. Am putea chiar spune că aceste alimente îl liniștesc, îi oferă un anumit confort. Nu își asumă nici un risc când le consumă deoarece știe că le va consuma cu plăcere.

Pentru a aprecia din ce în ce mai multe alimente odată cu înaintarea în vârstă, copilul trebuie să aibă ocazia să cunoască mai multe. Rolul părinților este acela de a varia meniul micuțului lor și de a-i oferi ocazia de a descoperi mai multe gusturi. Având în meniul de zi cu zi alimente noi sau alimente care sunt pe placul său, copilul învață încetul cu încetul să le aprecieze. Trebuie să îl lăsăm să se obișnuiască cu aceste alimente noi, în ritmul său, fără să îl forțăm.

Mese variate pentru o dezvoltare sănătoasă. Nici un aliment, de unul singur, nu îi furnizează copilului vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie pentru a crește. Trebuie să consume mai multe pentru a beneficia de toate mineralele, vitaminele și ceilalți nutrienți necesari creșterii și dezvoltării sale. Dacă copilul are în meniu cam aceleași alimente nu va avea parte de o varietate de nutrienți așa cum este normal. Este un lucru care se aplică atât în cazul meselor cât și al gustărilor.

Varietatea, importantă și la prânz. La prânz avem tendința ca mereu să consumăm același lucru. Aceleași fructe, aceleași feluri…însă acest lucru nu înseamnă că este și cea mai bună idee. La fel ca în cazul și celorlalte mese principale, trebuie să încurajăm copilul să consume alimente variate. Le va consuma cu mai mare plăcere dacă toată familia i se alătură la masă.

Cât despre felul său preferat de mâncare, oferă-l o dată pe săptămână, explicându-i în același timp de ce nu îl poate mânca în fiecare zi. Permite-i copilului să aleagă anumite alimente din meniul zilnic. De exemplu, într-o zi, lasă-l pe el să aleagă gustarea, legumele sau desertul. Oferă-i alegerea între două-trei alimente disponibile. De exemplu, lasă-l să aleagă între mere și banane sau între brocoli și fasole.

Consumul unor alimente variate îi permite copilului să beneficieze de vitaminele, mineralele și nutrienții necesari dezvoltării sale. Este important să ții cont și de gusturile și preferințele copilului, permițându-i să aleagă unele alimente.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…