Acasa Alimentație Capriciile alimentare

Capriciile alimentare

5 min read
0
0
417

Copilul refuză să mănânce felul său preferat, preferă să se joace cu mâncarea sau pur și simplu refuză să guste din ce-i oferi. Începi să îți faci griji cu privire la apetitul său și să negociezi cu el, chiar să îl șantajezi doar să mănânce câteva linguri. Asta deoarece ești conștientă de faptul că sănătatea sa depinde, între altele, de alimentele pe care le consumă. Însă majoritatea acestor capricii nu sunt decât niște comportamente alimentare care fac parte din dezvoltarea normală a copilului.

Greșeala numărul 1 – copilul meu nu mănâncă nimic, este un capriciu.

În primul an de viață, un bebeluș își triplează greutatea și își dublează înălțimea. În al doilea an de viață nu mai crește atât de tare iar apetitul său se diminuează. Drept urmare nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu mai mănâncă la fel de mult, este absolut normal. Copilul știe deja când îi este foame. Dacă mănâncă puțin sau dacă consumă alimente cu un conținut scăzut de vitamine sau proteine în timpul unei mese le va alege cu siguranță la următoarea masă dacă corpul îi dictează acest lucru. Provocarea unei mame este aceea de a avea încredere în semnalele de sațietate transmise de copil.

Pentru un copil mic, mâncatul este o activitate la fel ca oricare alta. La 2-3 ani preferă să se cațere, să sare, să se joace, să cânte, să devină autonom. Nu consacră atât de mult timp mâncatului. În plus, refuzul unor anumite alimente îi conferă o anumită autonomie, o anumită putere. Este important să respectăm alegerile alimentare ale micuțului nostru. Astfel, îl ajutăm să își dezvolte capacitatea de a lua unele decizii. Un copil care nu are posibilitatea de a refuza alimentele risca sa dezvolte o relație nefericita cu hrana.

Greșeala numărul 2 – o să insist, este spre binele său. Un copil nu trebuie forțat să mănânce. Nu te îngrijora, un copil nu se va priva niciodată de energia de care are nevoie pentru a se juca și pentru a învăța. Cu cât insiști mai tare, cu atât mai tare va refuza să mănânce. În plus, cum spuneam mai sus, riscă să dezvolte o relație proastă cu mâncarea. Copilul va mânca prea mult pentru a-ți face plăcere și pentru a obține afecțiunea ta sau va refuza deoarece se simte mult prea presat. Din aceleași motive, desertul sau dulciurile nu ar trebui să fie un obiect de șantaj. Ideal ar fi să te concentrezi asupra varietății și calității mâncării, nu asupra cantității sale.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…