Acasa Educație Ești un părinte elicopter?

Ești un părinte elicopter?

5 min read
0
0
469

A fi un “părinte elicopter“ înseamnă a fi un părinte care își dorește să zboare mereu deasupra copilului său pentru a preveni eventualele pericole sau dificultăți. A fi super protector cu alte cuvinte. Ce explică această atitudine și care este impactul acesteia asupra copilului?

Un părinte super protector. Părintele elicopter are tendința să fie super protector. Chiar dacă face acest lucru pentru binele copilului său, acest comportament poate avea un impact negativ asupra autonomiei copilului și a încrederii în sine a micuțului. Mai multe motive pot determina un părinte să încerce să evite toate aceste probleme pe care un copil le poate întâmpina.

Unii părinți fac tot ce le stă în putere ca micuțul să nu se rănească sau ca să nu aibă emoții negative. Alții au tendința să își protejeze excesiv copilul pentru a-și calma propria lor anxietate. Dorința de performanță îi poate determina pe părinți să acționeze astfel. Părinții vor să fie cei mai buni pentru copiii lor, să fie cei mai buni pentru copiii lor și să-i împiedice să facă greșeli.

Nevoia de autonomie a copilului. Bineînțeles, părintele elicopter acționează cu cele mai bune intenții însă supra-protejarea copilului poate avea efecte nefaste asupra copilului. Un copil trebuie să aibă parte de experiențe variate și să exploreze lumea pentru a putea explora lumea de unul singur pentru a deveni mai autonom, să își dezvolte încrederea și să învețe să își administreze emoțiile. Acest lucru înseamnă că un copil are nevoie de reușite dar și de eșecuri. Fără să vrea, părintele elicopter îi trimite copilului său un mesaj că lumea nu este securitară pentru el. Copilul va înțelege că nu va reuși să înfrunte lumea de unul singur și că nu este capabil să facă lucrurile de unul singur.

Protejează fără să supra-protejezi. Bănuiești că ești un părinte elicopter? Iată câteva strategii pentru a-ți proteja copilul fără să –l supra-protejezi.

Ghidează-ți copilul. Trebuie să îți însoțești copilul oriunde merge fără faci lucrurile în locul său. Ajută-l să se îmbrace de exemplu – când este capabil să facă acest lucru de unul singur – sau să folosească unele ustensile de unul singur.

Ajută-l să depășească dificultățile și să repare greșelile. În momentul în care copilul explorează lumea, face anumite greșeli. Este absolut normal. Dacă de exemplu varsă un pahar de lapte, ajută-l să curețe fără să îl cerți.

Fii încrezător. Amintește-ți că nu există părintele perfect. Ai încredere în propriile tale capacități și în cele ale copilului tău.

Facebook Comments Box
  • Emoții negative – cum reacționăm?

    Pentru un părinte este o veritabilă plăcere să își vadă copilul zâmbind, fericit. Însă, în…
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…