Acasa Educație Emoții negative – cum reacționăm?

Emoții negative – cum reacționăm?

5 min read
0
0
432

Pentru un părinte este o veritabilă plăcere să își vadă copilul zâmbind, fericit. Însă, în caz contrar, când este supărat sau nervos, părintele trebuie să fie alături de copil, să îl ajute să treacă peste aceste emoții negative, să nu le minimizeze.

De ce trebuie să îl ascultăm?

Dacă un părinte nu acordă importanță emoțiilor negative ale copilului îi sugerează faptul că nu este atât de bine să le exprime. Micuțul s-ar putea simți astfel neînțeles de propriul părinte. Poate simți că nu este important pentru părintele său și ar putea dezvolta o slabă stimă de sine. În plus, acumularea furiilor, frustrărilor și al problemelor ar putea duce la probleme comportamentale, copilul riscă să devină agresiv, să aibă relații deficitare cu ceilalți. Drept urmare, părintele ar trebuie să ia emoțiile copilului său în serios, fie ele pozitive sau negative. În momentul în care recunoști o emoție, dai importanță trăirilor sale. Copilul capătă încredere în sine și învață să aibă încredere în alții. În plus, acest lucru va spori atașamentul său față de părinții săi.

Ce ar trebui să facem?

Pe măsură ce crește și începe să vorbească, copilul începe să realizeze ceea ce vrea și ce nu. Însă, chiar dacă capacitățile sale de exprimare se ameliorează, încă îi este destul de greu să își exprime emoțiile și trăirile. În momentul în care copilul este supărat, nervos sau îi este teamă de ceva, poate începe să plângă sau să fie iritat, sau să se închidă în sine. Nu reacționează așa deoarece exagerează sau vrea atenția ta. În general, principalul motiv este că nu știe cum să se exprime în aceste situații. Iată cum îl poți ajuta tu ca părinte:

  • Vorbește-i, pune-i întrebări de genul ești supărat pentru că sora ta nu a vrut să îți dea jucăria? Pune-i mai multe întrebări asupra ceea ce simte în momentul respectiv.
  • Liniștește-l spunându-i că ceea ce simte este absolut normal și că înțelegi faptul că este trist sau supărat. Se va simți mai liniștit și mai confortabil.
  • Oferă-i strategii. În momentul în care devine mai emotiv, îi poți spune să ia aer adânc în piept și să facă ca și cum ar sufla într-o lumânare. Acest lucru îl va ajuta să își calmeze emoțiile.
  • Fă-ți întotdeauna timp să-l asculți chiar dacă ești ocupat sau stresat. Un copil care se simte înțeles se va calma rapid.
Facebook Comments Box
  • Ești un părinte elicopter?

    A fi un “părinte elicopter“ înseamnă a fi un părinte care își dorește să zboare mereu deas…
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…