Acasa Alimentație Desertul – îl interzicem sau îl oferim?

Desertul – îl interzicem sau îl oferim?

5 min read
0
0
358

Desertul își are locul său bine definit în cadrul unei mese echilibrate și nu ar trebui prezentat drept un privilegiu. Drept urmare, un părinte ar trebui să evite să-l folosească pentru a recompensa copilul pentru faptul că a mâncat tot din farfurie sau pentru că a fost cuminte, sau drăguț cu fratele său.

Locul desertului în cadrul alimentației

Desertul trebuie să fie considerat drept un supliment la mesele principale. De exemplu, dacă copilul nu a mâncat carne, poți compensa această lipsă de proteine, oferindu-i un iaurt pe post de desert. Nu ar trebui să îi ceri copilului să golească farfuria pentru a avea dreptul la desertul care oricum este prevăzut în meniu. În egală măsură, părintele ar trebui să se limiteze la o porție de desert pentru toți membrii familiei. Dacă ești o persoană gurmandă, căreia îi plac dulciurile, ar trebui să aștepți până când copiii dorm pentru a lua o a doua porție. Vei fi astfel un exemplu pentru copii.

Dulciurile și desertul. Ar trebui să privilegiezi deserturile hrănitoare. Fructele rămân desertul nutritiv prin excelență. începând cu vârsta de 9 luni în alimentația copilului se pot introduce în mod progresiv produsele lactate iar câteva luni mai târziu copilului i se pot oferi deserturi pe bază de produse cerealiere. Prăjiturile, biscuiții și alte dulciuri nu sunt compatibile cu o alimentație sănătoasă. Însă, totul stă în frecvența cu care sunt oferite dulciurile și în cantitate. Un părinte îi poate oferi copilului dulciuri de 2-3 ori pe săptămână fără să îi afecteze echilibrul alimentar în vreun fel.

Contrar credințelor populare, zahărul nu îl face pe copil hiperactiv. Mediul și contextul în care dulciurile sau desertul este oferit sunt mai degrabă responsabile de agitația micuților. Însă, ciocolata conține cafeină care are un efect stimulant. Poate fi oferită începând cu vârsta de 18 luni însă în cantitate limitată și nu seara.

Când copilul vrea să mănânce doar desert. Copilul nu termină tot din farfurie pentru a putea mânca desertul? Sau refuză să mănânce și cere doar desert? Trebuie să îi explici copilului că desertul este doar un supliment al mesei și că masa principală este cea mai importantă. Nu îl priva de desert. Porția sa de desert ar trebui să fie aceeași, fie a terminat sau nu din farfurie. Copilul cere o a doua porție de desert? Arată-i farfuria neterminată și propune-i să mai aștepte până la gustare. În zilele în care are poftă de mâncare îi poți oferi un fruct după o masă principală.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…