
În general, copiii apreciază pastele pentru gustul lor, pentru textura moale și datorită faptului că sunt ușor de manipulat cu mâna. Pastele se introduc în alimentația copilului în jurul vârstei de 8 luni.
Elementele nutritive din paste. Economice și ușor de gătit, pastele reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale. Valoarea lor nutritivă variază de la un tip la altul, în funcție de prezența semințelor integrale. Cu toate acestea, toate au un punct comun, faptul că sunt nutritive deoarece conțin glucide bune care conferă energie copiilor. Însă o simplă farfurie cu paste nu reprezintă o masă completă. Acestea ar trebui să fie însoțite de legume sau de carne, pește sau leguminoase pentru a forma o masă echilibrată.
Tipuri de paste
Datorită numeroaselor tipuri de paste existente pe rafturile magazinelor în ziua de azi, este uneori dificil să facem cea mai bună alegere pentru copilul nostru din punct de vedere nutrițional. Iată principalele tipuri de paste și caracteristicile acestora.
Paste din grâu integral. Acest tip de paste sunt cele mai recomandate pentru copii deoarece sunt cele care conțin cele mai multe fibre alimentare. Fibrele contribuie la sănătatea cardio-vasculară și digestivă, prevenind constipația. În plus, hrănesc bacteriile bune din intestine. În plus, oferă mai rapid senzația de sațietate. Spre deosebire de pastele albe, pastele din grâu integral nu sunt îmbogățite cu fier sau cu vitamina B. Acestea conțin în mod natural mai multe elemente nutritive.
Paste albe. În general, pastele albe sunt îmbogățite cu vitaminele B și cu fier. Pastele albe îmbogățite cu fibre sporesc aportul cotidian de fibre alimentare deoarece conțin inulină, o fibră alimentară solubilă.
Pastele colorate. Amuzante pentru copii, pastele colorate înveselesc farfuria. Însă acest tip de paste nu reușesc să înlocuiască legumele. Valoarea lor nutrițională este asemănătoare cu cea a pastelor albe.
Paste bogate în proteine. Unii producători oferă paste bogate în leguminoase, conținutul de proteine trebuie, în acest caz, să fie suficient pentru o masă. O alegere interesantă în momentul în care adăugăm un sos de legume sau puțin ulei și brânză.
Paste cu adaos de Omega 3. Aceste paste îmbogățite cu Omega 3 provin de obicei din semința de in, o grăsime bună care contribuie la dezvoltarea copilului. Omega 3 de origine vegetală sunt diferite de cele provenite din pește. Cele mai bune surse de Omega 3 rămâne deci peștele gras – somon, macrou, sardine.