Acasa Educație Treburi casnice – când implicăm copilul?

Treburi casnice – când implicăm copilul?

5 min read
0
0
367

Așezarea jucăriilor la loc seara, aranjarea hainelor în dulap.. spre vârsta de doi ani poți solicita copilul să te ajute cu treburile casnice. Astfel, va căpăta obiceiuri bune de la o vârstă fragedă.

Inițierea bebelușului în sarcinile menajere.  Implicarea bebelușului în treburile casnice este posibilă. Acesta este deja capabil să își asume unele responsabilități. Începând cu vârsta de doi ani îi poți cere să te ajute să aranjezi jucăriile după ce nu le mai folosește, seara de exemplu. Felicită-l dacă face acest lucru, chiar și pe jumătate pentru a-l încuraja, se va simți valorizat. La această vârstă copilul observă cu atenție anturajul și copiază gesturile apropiaților, a părinților săi în special. Este perioada imitațiilor. Reproduce situațiile pe care le vede la rândul său. Copiii, atât băieții, cât și fetele, adoră să se joace că dau cu mătura sau cu aspiratorul. Chiar dacă la început este un simplu joc, acest lucru îi va permite să asimileze aceste situații concrete la care asistă.

Reîntorși de la cumpărături, cere-i copilului să te ajute să despachetezi. Este o misiune de încredere pe care i-o oferi, copilul fiind determinat să nu te dezamăgească. Oferindu-i o muncă de om mare va acționa în consecință, ca un om mare. Se va simți din nou important și valoros. Copilul va memora repede unde este locul laptelui, al pâinii sau al pastelor. Acest tip de activitate îi va permite încetul cu încetul să își dezvolte autonomia și de ce nu, să înțeleagă că treburile casnice pot fi și distractive, doar să vrei acest lucru. În plus, în timp ce faceți treburile casnice împreună ai putea pune muzică pentru ca distracția să fie și mai mare.

Spre vârsta de trei ani devine un veritabil asistent. După vârsta de 3 ani îi poți cere să te ajute să faci curățenie în camera sa. Când se dezbracă, învață-l să își ducă hainele la coșul cu rufe murdare. Cere-i să își pună șosetele aduse de la spălat în sertar. La masă, îi poți cere să te ajute să aduci pâinea sau sticla cu apă. La această vârstă poți face din copil un veritabil master chef care te asistă în bucătărie. Contribuind la prepararea prăjiturilor acesta va avea impresia că familia poate mânca datorită lui. Cere-i să te ajute să scoți hainele din mașina de spălat sau să le pună el pe cele murdare. De-a lungul timpului, nu ezita să îi dai responsabilități din ce în ce mai mari. Acest lucru îl va ajuta să dobândească aptitudini noi.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…