Acasa Alimentație Spre vârsta de 2 ani copiii încep să își afirme autonomia, refuză să mănânce

Spre vârsta de 2 ani copiii încep să își afirme autonomia, refuză să mănânce

5 min read
0
0
473

Foamea și apetitul celor mici se schimbă de la o oră la alta, de la o zi la alta. Cantitățile de hrană pe care axeștia le consumă variază deci în mod inevitabil. Copiii cunosc în mod instinctiv cantitatea de hrană pe care trebuie să o consume în funcție de nevoile lor deoarece respectă în mod natural semnalele de foame și de sațietate. Cu alte cuvinte, acceptă să mănânce atunci când corpul lor îi face să înțeleagă faptul că are nevoie de hrană.

De aceea, atitudinea copiilor la masă poate constitui uneori o problemă. Spre vârsta de doi ani copiii simt adesea nevoia să își afirme autonomia refuzând să mănânce. Ce este de făcut în aceste cazuri?

Oferă-i mese la ore regulate. Copilul tău are nevoie de rutină în ceea ce privește orele la care ia masa și gustările. Oferă-i-le în funcție de un program regulat pentru a-i favoriza apetitul. Evită să-i prepari un fel de mâncare special pentru a te asigura de faptul că va mânca sigur. Copilul trebuie să se obișnuiască să mănânce fără să facă mofturi. Această atenție specială îi va încuraja atitudinea nu tocmai potrivită. Spune-i că poate refuza să mănânce dar va rămâne flămând până la următoarea masă.

Gustările sunt problematice? Numeroși sunt copiii care preferă sau sunt capabili să mănânce doar porții mici de alimente odată. Poate este și cazul copilului tău. Nevoile sale sunt mari dar stomacul său este micuț și se umple destul de repede. De aceea, gustările se dovedesc a fi destul de importante pentru a acoperi nevoile nutriționale ale copilului. Dar, dacă sunt oferite prea târziu, după-amiaza sau devreme dimineața, acestea pot diminua pofta de mâncare a copilului. De aceea, trebuie să îi oferi gustări nutritive cu cel puțin două ore înainte sau după masă.

Îi oferi alimentele potrivite? Calitatea alimentelor oferite copilului este extrem de importantă, orice mămică este conștientă de acest lucru cu siguranță. Oferă-i o alimentație variată. Dă-te pe tine drept exemplu, consumă și tu o gamă variată de alimente și arată-i că îți plac. În plus, evită să califici un aliment drept bun sau rău. La vârsta sa, copilul are cu siguranță unele aversiuni alimentare. Dacă nu vrea, nu îl forța să guște. Încearcă să servești alimentele pe care le refuză într-o manieră mai creativă și mai atractivă. Sau, invită-l să mănânce împreună cu tine.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…