
În momentul în care copilul începe să mănânce ca restul familiei, laptele de vacă devine un aliment indispensabil în alimentația sa. Acesta este compus din peste 15 elemente nutritive care asigură buna funcționare a organismului său. Printre numeroșii nutrienți care intră în compoziția laptelui se află calciul, Vitamina D și proteinele.
În ceea ce privește copiii alăptați, laptele de vacă nu este obligatoriu dacă consumă suficient lapte matern. În acest caz, este important ca micuțul să primească un supliment de Vitamina D deoarece laptele matern nu conține.
Care este rolul Vitaminei D și a calciului?
Calciul este, dintre toate mineralele, cel care se regăsește în cea mai mare cantitate în organimsul copilului. Aproape toată cantitatea de calciu conținut de copil este înmagazinat în scheletul său. Calciul conferă oaselor copilului forța dar și rigiditatea. Deoarece corpul copilului nu este capabil să producă calciu, o alimentație bogată în calciu se dovedește a fi esențială mai ales că micuțul este în creștere, în plină dezvoltare.
Ce tip de lapte de vacă trebuie să îi oferim copilului? Cel mai adaptat tip de lapte pentru copil este laptele integral, cu 3,25% materii grase. După vârsta de doi ani se poate trece la laptele 2% grăsime dacă copilul mănâncă bine și variat. În caz contrar, este bine să aștepți până după 5 ani. Laptele degresat 1% sau 2% grăsime nu conține acizi grași esențiali, nutrienți indispensabili dezvoltării creierului și creșterii copilului. Deoarece laptele integral conține mai multe materii grase decât alt tip de lapte, constituie o mai bună sursă de energie. În plină creștere, copilul are nevoi energetice ridicate. Laptele integral se va plia mai bine nevoilor sale, în ciuda faptului că stomacul său este mai mic.
Este recomandat ca un copil să consume cel puțin 500ml de lapte pe zi, 2 căni aproximativ. Între 1-3 ani această cantitate va acoperi toate nevoile sale.