Acasa Educație Pedepse- cele mai bune 5 alternative

Pedepse- cele mai bune 5 alternative

5 min read
0
0
391

Pedepsele nu reprezintă singura modalitate prin care un copil poate învăța o lecție. Există unele alternative, care îl vor ajuta să se dezvolte mult mai armonios.

Anumiți specialiști sunt de părere că țipetele și pălmile la fund sunt acțiuni care funcționează doar pe termen scurt. Pedepsele nu corectează un comportament greșit al unui copil. În plus, sunt cele care vor avea repercursiuni negative asupra sănătății sale emoționale.

Stai puțin și gândește-te. Tu cum te simțeai atunci când făceai ceva greșit și părinții tăi începeau să strige la tine? De câte ori ai plâns sau te-ai simțit umilit sau umilită atunci când ai primit o palmă la fund? Copilul tău simte exact același lucru ca și tine atunci când este pedepsit verbal sau fizic.

Intenția ta este să corectezi un comportament greșit sau neadecvat, dar pedepsele nu fac decât să îl umilească. O strategie deci inutilă atunci când vrei ca un copil să învețe adevăratele valori și să se comporte așa cum trebuie. Va vedea doar că violența este singura modalitate în care se pot rezolva problemele.

Cele mai bune alternative la pedepse sunt cele care îl fac pe copil să înțeleagă că a greșit cu adevărat și care îl ajută să se dezvolte cât mai armonios.

Înainte de a recurge la pedeapsă, discută cu el. Este esnțial să îți asculți copilul și să îl faci să înțeleagă că a greșit. Numeroase conversații se transformă însă în dispute doarece părinții intervin prea repede în dialog. Își întrerup copiii atunci când nu au reușit încă să își impună punctul de vedere.

Explică copilului care sunt consecințele actelor sale. Cuvintele sunt cele care fac diferența. Dacă îți șantajezi copilul, va ajunge să îi fie teamă de tine. Nu va fi respectuos și nu va înelege unde a greșit.

Trebuie deci să discuți cu copilul și să încerci să îl faci să înțeleagă că actele sale au consecințe care îi pot afecta pe cei din jur.

Cere copilului să lucreze în plus acasă. Atunci când un copil nu se comportă așa cu, tebuie, pune-l să facă mai multe lucruri în casă. Vei impune disciplina fără să ridici vocea și să recurgi la pedepse fizice.

Spune-i să își ceară scuze. Scuzele imediate nu au efect sau sens pentru copil. Trebuie să stea să se gândească la ce a făcut și să își dea seama de faptul că actele sale au afectat multe persoane. Atunci când s-a calmat, discută din nou cu el și cere-i să explice conflictul. Vei vedea că se va scuza în mod natural.

Dă-i mai multe opțiuni și lasă-l să aleagă. În funcție de gravitatea faptelor, propune-i mai multe alternative la pedeapsă pentru a nu se simți frustrat.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…