Acasa Alimentație Gustarea? Indispensabilă!

Gustarea? Indispensabilă!

5 min read
0
0
675

Sursă de energie importantă pentru copilul nostru, această a treia masă a zilei nu trebuie neglijată. Iată câteva sfaturi.

O gustare, ideală pentru reîncărcarea bateriilor. De ce are copilul nevoie de o gustare? Deoarece micul-dejun este destul de departe de prânz și prânzul departe de cină. Dacă nu i-am oferi copilului măcar o gustare, durata dintre prânz și cină ar fi de aproximativ șapte ore. Gustarea vine în acest caz să acopere senzația de foame. Într-un caz ideal, gustarea ar trebui să vină cu 15%  din energia cotidiană, în jur de 250-400kcal și să fie compusă din patru tipuri de alimente. Un produs lactat – lapte, iaurt, brânză – bogat în proteine și în calciu, indispensabile dezvoltării sale armonioase. Un aliment cerealier – pâine, biscuiți, cereale sau biscuiți săraci în grăsimi – care conferă energia necesară bunei funcționări a mușchilor și a creierului. Un fruct sau un suc de fructe, sursă de fibre și de Vitamina C. Dacă copilul a refuzat laptele sau sucul de fructe, propune-i o băutură, apă de preferință, pentru a nu se deshidrata.

Ce facem când copilul cere aceeași biscuiți ca și prietenul său? Este inutil să elimini în totalitate ciocolata sau biscuiții din alimentația copilului. Totul ține de cantitatea consumată. Copilul consumă prăjituri bogate în glucide simple – trei biscuiți de exemplu? Asociază-i cu un iaurt natural. Sau consumă biscuiți cu ciocolată? Nu este o tragedie dacă mănâncă doi-trei.

Nu uita că apa este singura băutură indispensabilă organismului său. Ca și în cazul alimentației, nu ezita să îi prezinți o alegere variată. Dacă i-ai oferit un fruct de sezon de exemplu, pâine, ciocolată și un pahar cu lapte, a doua zi mai schimbă puțin și oferă-i un suc proaspăt de fructe și o bucată de brânză cu pâine. Sau un iaurt de băut cu câteva fructe uscate – după doi ani.

Nu uita că gustarea unui copil nu trebuie să fie insipidă. Pentru a-i satisface acestuia nevoia de dulce îi poți oferi de exemplu budinci cu un conținut scăzut de grăsime, un iaurt înghețat. Poți folosi și lapte degresat, iaurt degresat dar și fructe proaspete pentru a prepara un shake. Băuturile oferite se vor consuma cu paiul pentru un plus de distracție, se poate face un turn din biscuiții integrali, fructele pot fi mâncate cu scobitoarea, etc.

Virtuțile unei gustări nu sunt doar nutritive. În timpul unei mese se construiește relația mamă-copil. Conform sociologilor, gustarea reprezintă un moment cheie pentru regăsirea identității familiei.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…