Acasa Educație Copiii hiperactivi

Copiii hiperactivi

5 min read
1
0
625

Copil turbulent sau cu adevărat hiperactiv, nu toată lumea poate să facă această deosebire. Iată câteva elemente de răspuns pentru a reuși să faci această diferență, pentru a recunoaște această afecțiune și pentru a atenua simptomele.

Ce este hiperactivitatea?

Hiperactivitatea cu deficit de atenție reprezintă o tulburare caracterizată printr-o agitație continuă la copil. Cunoscută și sub numele de ADHD, această afecțiune apare la 5% din copii. În realitate, este vorba despre o disfuncțiune a dopaminei, un neurotransmițător al creierului care acționează asupra concentrării, atenției și motricității. În general, cu cât copilul crește, cu atât agitația motorie se diminuează, chiar dacă unele dificultăți pot persista chiar și la vârsta adultă. Atenție totuși, un copil turbulent nu trebuie confundat cu un copil hiperactiv. Nu toți copiii agitați și energici sunt și hiperactivi, acest diagnostic este pus mult prea ușor. De notat este și faptul că băieții prezintă un risc de patru ori mai ridicat de a suferi de hiperactivitate decât fetele.

Care sunt simptomele hiperactivității?

Dificultăți de concentrare, ușor de distras de la unele sarcini, impulsiv, neascultător, uneori agresiv…simptomele sunt multiple. La școală, un copil hiperactiv nu reușește să stea locului, pe scaun, așa cum o fac ceilalți. Îi lipsește precizia și nu reușește să fie atent nici când se joacă, nici când scrie sau face altceva. Solitar și uneori antisocial, deranjează cel mai adesea orele. Respins de colegii de clasă și văzut drept un factor perturbator de educatori și profesori, copilul hiperactiv este cel mai adesea sinonim cu eșecul școlar. Raporturile familiale au și ele de suferit. Părinții care bănuiesc că micuțul lor suferă de această afecțiune trebuie să ceară de urgență sfatul unui specialist și să încerce să remedieze această problemă cât de repede cu putință.

Terapia comportamentală dă cele mai bune rezultate în cazul unui copil hiperactiv. Această terapie vizează modificarea comportamentului copilului hiperactiv, specialiștii vor încerca să îl învețe să își fixeze, să își concentreze atenția și să gândească înainte să acționeze, el, care cel mai adesea este extrem de impulsiv. Această terapie îi va permite copilului să fie conștient de capacitățile sale, ajutându-l să aibă mai mare încredere în sine, în propriile sale capacități deoarece, cel mai adesea, un copil hiperactiv se consideră inferior celorlalți. Este și o modalitate potrivită pentru copii de a ști cum trebuie să se comporte cu copilul lor, un lucru nu tocmai ușor cu un copil hiperactiv.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Un comentariu

  1. Copiii hiperactivi | Mămici.RO

    31 martie 2019 at 7:05

    […] Dificultăți de concentrare, ușor de distras de la unele sarcini, impulsiv, neascultător, uneori agresiv…simptomele sunt multiple. La școală, un copil hiperactiv nu Citeste mai multe […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…