Acasa Educație Educație pozitivă- 3 secrete inspirate de părinții care nu țipă niciodată

Educație pozitivă- 3 secrete inspirate de părinții care nu țipă niciodată

5 min read
0
0
315

Toți părinții își doresc cu siguranță un singur lucru, foarte important- copiii să devină oameni buni și bineînțeles, adulți fericiți și responsabili. Dar felul în care înțelege fiecare să facă asta, e departe de a fi un lucru comun…

Disciplină pozitivă, educație pozitivă… iată care sunt ideile în jurul cărora se învârta parentingul în ziua de azi. Cea mai importantă este cu siguranță dezvoltarea armonioasă a copilului. Iar pentru ca un copil să devină un adult responsabil și fericit, la acesta trebuie să fie exploatat tot ce e mai bun din el. Mai degrabă decât să devină ceea ce părinții lui își doresc să devină. Deci pentru a educa un copil nu trebuie să îl corectăm, să îl pedepsim sau să îl facem să fie cât mai respectuos, ci mai degrabă să instaurăm o educație pozitivă.

Explică mereu pentru a responsabiliza. Pentru a înțelege situația și pentru învăța mereu din orice situație, copilul are nevoie să i se explice problemele cu care se confruntă și să i se indice o soluție la problemele cu care se confruntă.

Dacă părinții nu se vor deranja să le explice copiilor lucrurile care le sunt interzise sau pedepsele vor părea, bineînțeles, în ochii lor, inutile și arbitrare.

În practică deci nu trebuie să spunem – îți interzic să alergi în stradă, ci mai degrabă nu vreau ca tu să alergi în stradă deoarece este un lucru periculos și trebuie să fii atent la mașini.

Folosește-te de empatie. Dacă nu vei face asta, copiii vor ajunge să fie frustrați. În caz de conflicte între copii, avem tendința de a sublinia atitudinea celui care nu s-a comportat așa cum trebuie. Și spunem- ești rău, i-ai făcut rău fratelui tău. Ori, dacă vom arată empatie pentru cei doi copii, vom obține cu siguranță cele mai bune rezultate.

De exemplu- consolând un copil rănit, trebuie să dai dovadă de empatie și să îl liniștești, spunându-i că fratele său nu voia să îi facă rău și că nu a făcut asta intenționat. Astfel, un copil va înțelege mai bine consecințele faptelor sale. Propune-i mai apoi să găsiți împreună soluții la problemele întâmpinate pentru a calma situația.

Dă exemplu. Principiile educației nu sunt nimic atunci când se traduc prin acte coerente. Un lucru e sigur- copii acționează, mai ales în primii ani de viață, prin mimetism. Iar în calitate de părinți, noi suntem primele modele ale lor. Iar ce e mai important de ținut minte- atunci când un copil este insolent sau prea autoritar cu un prieten sau cu un coleg, este foarte probabil ca acesta să reproducă comportamentul unui adult apropiat.

 

 

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…