Acasa Educație Educație- 5 metode de inspirație scandinavă

Educație- 5 metode de inspirație scandinavă

5 min read
0
0
306

Scandinavii reprezintă un model social din foarte multe puncte de vedere. Danezii sunt cei mai fericiți din lume iar suedezii nu au pereche atunci când vine vorba despre dezvoltarea personală. Un alt domeniu în care scandinavii sunt foarte puternici? Educarea copiilor.

Părinții de origine scandinavă, fie că vin din Finlanda, Norvegia, Danemarca, Islanda sau Suedia, abordează subiectul educației dintr-un unghi total diferit față de noi. Deci ce fac scandinavii diferit față de noi?

Scandinavii lasă căruciorul afară la minus cinci grade Celsius. In Scandinavia părinții își scot copiii afară chiar și atunci când temperaturile sunt glaciale. Studiile au ajuns la concluzia că siesta unui copil care doarme afară durează mai mult.

Scandinavii nu permit pedepsele corporale. Suedia este prima țară care a interzis ca micuții să fie bătuți la fund, încă din anul 1979, urmată îndeaproape de Finlanda și de Norvegia, în timp ce în alte țări încă este motiv de dezbateri aprinse.

Abolirea stereotipurilor de gen. Scandinavii nu fac mare caz atunci când vine vorba despre sexul copiilor. Aici fetele și băieții sunt tratați absolut la fel, fără să se vehiculeze stereotipuri de gen. Iar în Suedia, unele școli chiar au instaurat o pedagogie neutră.

La școală, nu se vorbește despre băieți sau despre fete, ci pur și simplu despre ființe umane. Iar piesele de teatru mai ales au roluri unde genul nu este deloc specificat.

Scandinavii încurajează nuditatea. Familiile scandinave sunt în general foarte relaxate în ceea ce privește nuditatea în casă. Copiii sunt încurajați să alerge goi, atât la interior cât și la exterior, pe cât posibil. Iar în toate țările scandinave nuditatea este perfect acceptată în măsura în care aceasta respectă pudoarea cetățenilor de aici.

Ideea constă în a –i face pe oameni să devină conștienți de funcțiile lor corporale și să își accepte în totalitate morfologia.

Favorizarea activităților la exterior. Scandinavii acordă o foarte mare importanță timpului petrecut în afară, la exterior. Asta fie că plouă, fie că ninge, fie că este timp frumos.

Un proverb norvegian spune de altfel ca nu există timp urât, ci doar haine nepotrivite sau neadecvate. Iar părinții de aici se asigură în general de faptul că micuții lor petrec cât mai mult timp la exterior.

Iar Danemarca este țara fondatoare a conceptului de forest school, unde orele sau activitățile au loc în totalitate în pădure. Un concept pe care l-au abordat foarte repede și alte țări din Europa de Nord.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…