Să obligi copil să mănânce întreg conținutul din farfurie nu este recomandat. Copilul reușește încă de la o vârstă fragedă să determine, asemeni unui om mare, dacă s-a săturat sau nu. Chiar dacă este important ca un copil să mănânce sănătos, acesta nu trebuie obligat să mănânce tot din farfurie. Refuză să mânânce felul de mâncare special preparat pentru el? Nu fă o tragedie din acest lucru, nici nu îl obliga să mănânce tot. Nu uita faptul că un copil mănâncă în funcție de propriile sale nevoi – este un reflex înnăscut.
Nu forța copilul
Copiii se satură destul de repede, resimt destul de repede senzația de sațietate dar și cea de foame ceea ce le permite să își controleze apetitul. Hormonul care stimulează foamea, cunoscut sub numele de grelină, se diminuează pe măsură ce stomacul se umple. Astfel, hormonul sațietății, cunoscut sub numele de leptină trimite semnale spre creier pentru a indica faptul că nevoile stomacului sunt îndeplinite. Ai înțeles deci – copilul reușește să își stăpânească și să își administreze apetitul și poate determina, la fel ca un om mare, dacă este sau nu sătul. Rolul unui adult nu este acela de a-l forța să își termine farfuria ci să îl lase să stabilească el când este sau nu sătul.
Câteva sfaturi
Un sfat? Înainte de a umple conținutul unei farfurii, nu ezita să îl întrebi pe copil dacă îi este foame mai tare sau doar puțin. Cu siguranță va ști să îți răspundă la această întrebare. Cel mai bine este să îi servești proporții moderate pentru a putea mânca atât cât are nevoie. Nu uita că apetitul unui copil poate varia de la o zi la alta – este normal să nu vrea să mănânce într-o seară. Evită să îl îndopi, va mânca cu siguranță atunci când îi va fi foame. Dacă îl vei obliga să mănânce tot din farfurie riști să îi dereglezi capacitatea de a-și regla apetitul. Ajută-l pe copil să respecte semnalele de foame și de sațietate, să dezvolte o relație sănătoasă cu hrana.