Acasa Educație Greșeli de evitat pentru ca un copil să nu devină un adevărat tiran

Greșeli de evitat pentru ca un copil să nu devină un adevărat tiran

5 min read
0
0
497

Nu suporta deloc frustrările și este cel care face legea la tine în casă. Din ce în ce mai mulți părinți se plâng de faptul că au un copil tiran, care îi duce la exasperare. Cum am putea face pentru ca pacea să domine în cadrul relațiilor de familie și în casă? Iată câteva greșeli de evitat pe care uneori le comitem cu toții și care pot distruge legătura de autoritate.

Ești prea suplă atunci când vine vorba despre reguli. Copiii din zilele noastre au acces la mai multe lucruri decât în trecut. Iar părinții sunt cei care le permit foarte multe lucruri. Iar copiilor le vine mai greu apoi să accepte o anumită frustrare. Iar atunci când părinții își dau seama că trebuie să impună noi reguli pentru a restaura ordinea, începe drama.

Nu lăsa copilul să aleagă totul. Meniul de seară, programul la televizor, hainele de a doua zi, in era democrației familiale copiii își dau din ce în ce mai mult cu părerea și iau parte la anumite decizii. Da, nu spune nimeni să nu îi ceri părerea, dar nu ar trebui ca un copil să aibă el ultimul cuvânt. Mai ales asupra unor lucruri mai fundamentale precum temele de la școală sau ieșirile din week-end.

Nu te folosi de șantaj pentru ca un copil sa te asculte. Dacă aduni jucăriile, vei putea sta mai mult la telefon sau la desene… Această alternativă va funcționa doar pe termen scurt. Deoarece odată ce un copil obține ce își dorește, va insista din nou pentru a-l avea din nou. Iar în ziua în care un părinte alege să nu se mai folosească de asta, copilul nu va mai înțelege nimic. E ca și cum ai fi gustat dintr-o prăjitură magnifică și mai apoi nu ai mai avea dreptul la ea.

Nu încerca să îl calmezi cu orice preț în caz de criză. Atunci când copilul  are o criză de nervi, un tantrum, părinții sunt tentați să intervină mereu, aproape imediat. Dar crizele de nervi fac parte din procesul de dezvoltare. Nu trebuie să încercăm să le calmăm cu orice preț.

Nu îți argumenta orice decizie. Atunci când impui copilului anumite limite, nu ar trebui să argumentezi chiar fiecare decizie. Iar unii părinți se tem de faptul că dacă vor spune Nu unui copil, acesta nu îi va mai iubi. Un copil, chiar dacă este mic poate înțelege și accepta totul.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…