Acasa Educație Învață copilul să înfrunte eșecurile

Învață copilul să înfrunte eșecurile

5 min read
0
0
350

Eșecul face parte din învățare. Prin intermediul eșecurilor și dificultăților un copil își clădește încrederea în sine. Este important să îl inciți pe copil să persevereze și să îi amintești mereu că un eșec este o etapă în dezvoltarea sa, la fel ca orice provocare de altfel. Nu îi este astfel judecată valoare în nici un fel nici pomeneală.
Cum să favorizezi perseverența. Este important să inciți un copil confruntat cu un eșec să nu renunțe și să înceapă din nou. Iată cum poți ajuta copilul să își clădească încrederea în sine în momentul în care traversează un eșec:
– Rămâi pozitiv și sincer în momentul în care îl încurajezi. Fără să negi slăbiciunile copilului, fă-l să-și remarce forțele pentru a-i oferi încredere în sine. Amintește-i de numeroasele sale reușite din trecut pentru a-l ajuta să persevereze.
– Fixează obiective realiste. Copilul tău are nevoie de provocări pentru a avansa însă aceste provocări trebuie să fie la înălțimea capacităților sale. Așteptări mult prea înalte ar putea să îl descurajeze total. Amintește-ți de faptul că fiecare copil este diferit. Tu ca părinte trebuie să îi respecți ritmul de învățare și de dezvoltare, să nu încerci să îi depășești limitele, să îl forțezi să facă ceva ce nu știe încă doar pentru ca așa este la modă.
– Felicită-l pentru eforturile depuse. Este important să valorizezi munca depusă de copilul tău și rezultatul acestor eforturi. Spre exemplu, îi poți spune Bravo, ai făcut progrese sau Bravo, ai reușit. Sau fraze de genul Sunt mândră de tine.
– Ajută-l să găsească soluții. Sugerează-i un alt fel de a face lucrurile. Ajută-l să pună întrebările potrivite pentru a găsi metoda care îi convine și pentru a-l determina să decidă de unul singur ceea ce poate face și ceea ce nu poate face.
– Nu îl supraproteja. Este tentant să ne protejăm propriul copil în fața numeroaselor obstacole pe care le întâlnește de-a lungul vieții făcând lucrurile în locul său pentru a-i facilita viața. cu toate acestea, dacă faci toate în locul lui, copilul va ajunge să creadă că este incapabil să facă lucrurile de unul singur, să depășească dificultățile. Pe termen lung copilul ar putea pierde interesul de a depune eforturi. Pentru a-l susține mai bine în fața unei dificultăți, încearcă să îl determini să își identifice slăbiciunile și greșelile.
– Dă-i un exemplu. Tu ești cel mai bun exemplu pentru copilul tău. Un copil imită adulții, pe părinții săi în special. Rămâi calmă și răbdătoare.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…