Acasa Educație 6 comportamente toxice de care părintii nu sunt conștienți

6 comportamente toxice de care părintii nu sunt conștienți

5 min read
1
0
367

Atunci când se nasc, copiii nu vin cu un manual sau cu un ghid de utilizare sub braț pentru a ne permite să fim cei mai buni părinți din lume sau cele mai bune mămici din lume. Și din păcate, unii dintre noi ajungem să avem un comportament toxic, fără să ne dăm seama sau fără să vrem asta. Comportamente toxice care ajung sa aibă repercusiuni negative asupra dezvoltării lor.

În mod evident, fiecare părinte încearcă să își educe copii cât mai bine cu putință. Și nu sunt conștienți de faptul că unele comportamente toxice le fac mai mult rău decât bine.

Ești super- critică. Cel mai adesea, mamele sau chiar tații, nu sunt capabili să își dea seama de modalitatea excesivă în care ne criticăm copiii. Este foarte bine să semnalăm erorile pe care le fac. Criticile continue nu au cum sa facă bine. Dacă un copil va fi criticat în mod excesiv, acesta va deveni nesigur și nu va mai avea încredere în propriile competențe sau capacități.

Pedepsești emoțiile negative. Avem tendința de a face o distincție între emotiile negative și cele pozitive. În timp ce foarte multe emoții negative, sunt de fapt, pozitive. Teama, de exemplu, de poate salva viața de mai multe ori. Din acest motiv, ar trebui să lăsăm copilul să își exprime emoțiile.

Nu lua deciziile pentru ei. Copiii sunt copii, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să îi lăsăm să aibă drept de vot sau voce. Este evident că unele decizii mai importante ar trebui luate de părinți, dar asta nu înseamnă că ei nu au drept de apel.

Nu le inculca teama. Copii ar trebui să trăiască într-un mediu sigur și un mediu care să le inspire încredere. Nu într-un mediu în care ar trebui să îi ameninți și să îi faci să le fie teamă mereu.

Nu ei sunt de vină. Uneori, părinții își descarcă frustrările asupra copiilor lor și îi facă să se simtă vinovați sau responsabili de unele lucruri când de fapt nu este deloc cazul. Acest lucru poate cauza probleme pe termen lung deoarece copiii pot interioriza sentimentul de culpabilitate.

Iubirea nu are limite. Iubirea părinților pentru copiii lor nu ar trebui să aibă limite. O greseală pe care o fac foarte mulți părinți. Iar iubirea lor nu ar trebui să depindă de reușitele lor, nici de comportamentul lor.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Un comentariu

  1. […] Pedepsești emoțiile negative. Avem tendința de a face o distincție între emotiile negative și cele pozitive. În timp ce foarte multe emoții Citeste mai multe […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…