Acasa Alimentație Ouăle în alimentația copilului

Ouăle în alimentația copilului

5 min read
0
0
496

Ouăle sunt gustoase, nutritive și abordabile totodată. Pot înlocui cu succes carnea în cadrul unei mese. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă excelentă de proteine, ouăle conțin numeroși nutrienți printre care vitamine, minerale și antioxidanți.

Care este valoarea nutritivă a unui ou?

Un ou mare conține în jur de 6g de proteine. Acestea din urmă sunt repartizate aproape în mod egal între albuș și gălbenuș. În plus, aceste proteine sunt de foarte bună calitate deoarece conțin 9 acizi aminați esențiali creșterii și dezvolării copilului. Majoritatea caloriilor, vitaminelor, mineralelor și antioxidanților din ou se regăsesc în albuș. Cu toate acestea, nu trebuie neglijat nici albușul deoarece acesta conține vitamina B2 și proteine. Gălbenușul unui ou conține în jur de 5 g grăsime. Nu uita că grăsimea este indispensabilă deoarece furnizează energie și conține acizi grași esențiali. În plus, ajută copilul să absoarbă vitaminele A, D, E și K.

La ce vârstă se pot oferi ouă copilului?

La un bebeluș sănătos gălbenușul se poate introduce după vârsta de 6 luni. Este recomandat ca bebelușul să consume alimente bogate în fier, oul este unul din alimentele cu un conținut bogat de fier. În ou, fierul se regăsește în special în gălbenuș. Chiar dacă este vorba de un alergen frecvent, se recomandă oferirea oului – albuș și gălbenuș – copilului. Dacă copilul manifestă o reacție alergică vorbește cu medicul de urgență.

Un copil poate mânca ouă zilnic? Nu este indicat. De preferință, alimentația copilului trebuie să fie una variată. Chiar dacă este hrănitor, oul nu îi furnizează copilului tot ceea ce are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios. În plus, varietatea este importantă, îi permite copilului să își dezvolte gustul. Până la vârsta de trei ani se recomandă consumul a două ouă pe săptămână.

Cum se introduce oul în alimentația copilului? Ca orice alergen puternic, se recomandă prudență în momentul introducerii oului în alimentația copilului. Se recomandă să se înceapă cu cantități mici oferite în mâncare obișnuită a bebelușului, în spanac de exemplu. Ca orice aliment nou introdus se recomandă introducerea oului în prima parte a zilei. Primele dăți se recomandă a fi introdus fiert. Oul poate fi oferit copilului fiert,  sub formă de omletă (fără ulei în tigaie) sau la cuptor în preparate diverse precum brioșele. Oul fiert trebuie să aibă gălbenușul tare iar omleta nu trebuie să aibă părți semi-lichide.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…