Acasa Educație Cum recunoști și tratezi terorile nocturne ale copilului

Cum recunoști și tratezi terorile nocturne ale copilului

4 min read
0
0
311

Diferite de coșmar, terorile nocturne reprezintă o angoasă a copilului care intervine în perioada somnului profund. Care sunt semnele unei terori nocturne? Le putem evita? Cum putem ajuta copilul să treacă peste această problemă? Care este diferența între un coșmar și terorile nocturne?

Terorile nocturne și coșmarurile sunt două lucruri diferite și nu trebuie să le confundăm. Un copil afectat de terorile nocturne nu își va aminti de această criză la trezire deoarece aceasta intervine în faza de somn profund, la în prima parte a nopții. Atât coșmarurile cât și visele intervin în faza de somn paradoxal, de aceea copilul își poate aminti de ele. Terorile nocturne se aseamănă cu somnambulismul.

Cum putem recunoaște terorile nocturne?

În jur de 3-5% din copii sunt afectați de terorile nocturne, în jurul vârstei de 3-4 ani. Terorile nocturne sunt rare și nu sunt periculoase, nu au consecințe asupra dezvoltării psihomotorii a copilului. Cu toate acestea, episoadele de teroare nocturnă pot fi impresionante și spectaculoase pentru părinți care se pot simți rapid dezarmați în fața unei astfel de crize. Teroarea nocturnă survine după 1-3 ore de la adormirea copilului, fie la începutul nopții fie la începutul somnului de după-amiază. Acest episod se manifestă prin crize, plânsete, tahicardie, agitație, transpirație sau roșeață a pielii. Copilul este încă adormit dar are ochii deschiși și poate avea pupilele dilatate. Aceste crize durează în general între 1-20 după care copilul doarme liniștit mai departe.

Care sunt cauzele terorilor nocturne?

Diferite sunt cauzele ce pot fi la originea terorilor nocturne. Copilul este în general foarte obosit sau are parte de unele schimbări bulversante în viața de zi cu zi (mutare, schimbarea grădiniței, separarea părinților sau sosirea pe lume a unui frățior sau surioară). Aceste terori nocturne pot apărea și atunci când copilul nu mai doarme după-amiaza, din cauza oboselii.

Cum putem reacționa?

În general, terorile nocturne nu durează. Însă, pentru a le preveni poți lăsa veioza pornită. Este de preferat să nu trezim copilul în timpul unei astfel de crize. Părinții trebuie să dea dovadă de răbdare în cazul unei crize chiar dacă pare destul de greu. Poți rămâne în apropiere de copil pentru a te asigura că nu se rănește. Dacă terorile nocturne persistă atunci recomandăm consultarea medicului specialist.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…