Acasa Fără categorie Cum identificăm și ajutăm un copil hipersensibil

Cum identificăm și ajutăm un copil hipersensibil

5 min read
0
0
636

După cum îi spune și numele, hipersensibilitatea desemnează o mai mare sensibilitate în raport cu media, exacerbată chiar. În psihologie, această noțiune a fost explicată începând cu anul 1996 de către un psiholog aparținând unei clinici americane, Elaine Aron. În engleză, aceasta vorbește despre higly sensitive person, altfel spus, o persoană extrem de sensibilă sau ultransensibilă pentru a desemna indivizii care prezintă o sensibilitate superioară normei.

Acești termeni sunt considerați mai puțin peiorativi decât termenul hipersensibil și este drept urmare preferat de către psihologii interesați de acest subiect. Conform ultimelor cercetări în ceea ce privește hipersensibilitatea, această caracteristică afectează în jur de 15-20% din populație din lumea întreagă. Și, evident, copiii nu fac excepție.

Cum știu dacă copilul meu este hipersensibil?

Hipersensibilitatea, cunoscută și sub numele de ultrasensibilitate se traduce prin următoarele caracteristici:

  • o viață interioară bogată și complexă, o imaginație bogată;
  • faptul de a fi profund emoționat de arte (un tablou, muzică);
  • faptul de a deveni neîndemânatic atunci când este observat;
  • faptul de a fi cu ușurință bulversat și depășit, de emoții, de schimbări, de stimuli mult prea importanți (lumină, sunete, mulțime);
  • faptul de a dovedi incapacitatea de a efectua mai multe sarcini odată sau de a face o alegere;
  • o mare capacitate de a-și asculta semenii, de a sesiza subtilitățile unei situații sau ale unei persoane;

Cum se manifestă hipersensibilitatea la copil?

Deoarece există mai multe familii de hipersensibilitate la copil aceasta din urmă poate căpăta diferite aspecte. Un copil foarte sensibil poate fi, spre exemplu, retras, introvertit, sau chiar din contră, demonstrativ în ceea ce privește emoțiile. Cu alte cuvinte, există o mulțime de tipuri de hipersensibilitate precum și de hipersensibili.

Un copil sensibil va avea tendința să tresară rapid, să nu aprecieze surprizele, să aibă un vocabular și simțul umorului destul de fine pentru vârsta sa, să aibă o intuiție destul de dezvoltată, să își pună multe întrebări, să îi fie destul de greu să ia rapid o decizie, să aibă nevoie de momente de calm și de liniște, să remarce suferința fizică sau emoțională a unei persoane, să fie sensibil la durere sau să fie jenat de locurile prea zgomotoase.

Cum sprijin un copil hipersensibil?

Trebuie să îl învățăm să stăpânească această particularitate. Trebuie să îi cerem să își descrie emoțiile cu ajutorul cuvintelor sau jocurilor ludice. Să îi respectăm nevoia de calm și de liniște, să evităm surpasolicitări inutile (cumpărături după școală spre exemplu). Să îl ajutăm să identifice punctul de ruptură emoțională, să vorbească despre acesta pentru a evita pe viitor problemele.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…