Acasa Educație Familie monoparentală sau cum să crești un copil fericit și echilibrat

Familie monoparentală sau cum să crești un copil fericit și echilibrat

4 min read
1
0
578

Părintele monoparental care își crește de unul singur copilul poate trece prin situații dificile însă o bună organizare și susținerea adecvată din partea anturajului pot fi de un real ajutor.

Mai devreme sau mai târziu familia își va regăsi echilibrul și va redeveni funcțională. Uneori, poate deveni chiar și mai organizată decât dacă ar fi formată din două persoane, mamă și tată. În realitate, absența conflictelor și diminuarea stresului îi fac pe părinți să fie mai centrați asupra propriilor lor nevoi și cele ale copilului/copiilor.

Creează o rețea de susținere

Orice separare, fie ea dorită sau nedorită, este un eveniment destul de important în viața unei persoane. Unii părinți se culpabilizează în urma unei separări și stima lor de sine poate avea de suferit. Monoparentalitatea aduce cu sine în unele cazuri dificultăți financiare, conflicte, tulburări fizice sau psihologice sau chiar izolare.

Ruptura are repercusiuni și asupra copilului, chiar dacă a fost făcută de comun acord. Între 15-20% din copii vor suferi de dificultăți de adaptare în urma unei astfel de tranziții familiale. Este drept urmare important să ai ajutor încă de la început. Fă o listă cu persoanele apropiate ție pentru a vedea care sunt acelea care te-ar putea ajuta pe diferite planuri – susținere afectivă, îngrijirea copiilor, transport, ajutor economic și relații sociale.

Reorganizează-ți timpul. Stabilește un orar zilnic/săptămânal, trecând pe o listă zilele în care faci cumpărături, în care ai lucruri importante de rezolvat și alte activități (inclusiv cele de relaxare). Elimină din agendă activitățile inutile sau sarcinile care nu sunt prioritare. Învață să îți respecți limitele și să mai spui și Nu din când în când. Favorizează stabilitatea și rutina. Stabilește reguli de viață regulate și o bună disciplină copiilor deoarece acest lucru le oferă un sentiment de securitate, fie că este vorba de ora în care fac baie, fie că este vorba de ora la care iau masa sau se uită la televizor. Menține tradițiile care ritmau familia înainte de separare și creează altele noi care vă fac bine, atât copiilor tăi cât și ție. Pentru a stabili ritualuri discută împreună cu copiii puțin mai mari pentru a avea o părere în acest sens și pentru a ține cont de părerea lor. Oricum, decizia finală îți va aparține.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Un comentariu

  1. […] Ruptura are repercusiuni și asupra copilului, chiar dacă a fost făcută de comun acord. Între 15-20% din copii vor suferi de dificultăți de adaptare în urma unei astfel de tranziții familiale. Este drept urmare important să ai ajutor încă de la început. Fă o listă cu persoanele Citeste mai multe […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…