Acasa Educație Ajutor! Copilul nu se mai dezlipește de mine

Ajutor! Copilul nu se mai dezlipește de mine

5 min read
0
0
346

Nu te poți îndepărta mai mult de 30 de secunde fără ca micuțul tău să te caute sau să facă chiar crize după tine? Este vorba despre o perioadă normală în dezvoltare a copilului, o perioadă în care acesta are tendința să se lipească de mama sa. Și dacă stă în compania tatălui sau bunicilor, reacția este aceeași, vrea cu mama.

Mamăăă. Mamii…mama…auzi toată ziua acest strigăt și abia de 2 secunde ai ieșit din vizorul copilului. Nu ai ce face, nu poți ieși din cameră fără ca micuțul tău să te strige după două secunde. De cele mai multe ori acest scenariu se transformă într-o veritabilă dramă.

Vrea doar cu mama. Este normal?  Până la doi ani, este absolut normal ca un copil să fie mai apropiat de mama sa. Ea este cea care își petrece majoritatea din timp cu el fiind în concediu de îngrijire copil. Între 1-3 ani copilul va alterna perioadele de siguranță, în care se va dovedi a fi extrem de solicitant, la limita lipirii și alte perioade de autonomie în care se lansează în asaltul lumii care îl înconjoară, în care se va juca. Nu îți face griji dacă într-un final începe să accepte această separare cu blândețe după care să revină pentru perioadă la o fază extrem de fuzională.

Acest comportament ar putea avea mai multe origini. Cererea poate veni de la copil care caută siguranța și protecția. Va trebui să îi respecți ritmul. La început, pentru o perioadă, copilul va tolera această separare, mai mult sau mai puțin importantă, în funcție de sentimentul său de siguranță interioară. Unele evenimente din viața de zi cu zi pot duc la acest sentiment de nesiguranță, precum o separare de părinții săi, o mutare suportată mai greu, un doliu precoce sau un alt traumatism precum o mamă mai mult absentă sau extrem de preocupată de munca sa.

Ce este de făcut?

Asigură-te de faptul că micuțul are parte de momente privilegiate cu unul din părinți, cu tine sau cu tatăl său. Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat de la naștere asta nu înseamnă că situația nu se poate remedia.

Nu pleca niciodată deacasă fără să îți iei rămas bun de la copil, să îl saluți. Explică-i de fiecare dată că urmează să pleci și că vei reveni în cel mai scurt timp posibil. Un ton calm și liniștit îl va calma.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…