Acasa Educație Ce e de făcut atunci când copilul meu nu este de acord cu mine?

Ce e de făcut atunci când copilul meu nu este de acord cu mine?

5 min read
1
0
451

Este foarte probabil, mai ales citind acest articol, să te fi întrebat deja ce e de făcut atunci când copilul nu este de acord cu tine. Poate îți amintești de perioada în care era mai mic și în care era mereu de acord cu tine și făcea mereu ce îi spuneai. Dar atunci când un copil nu este de acord cu tine și nu te ascultă, acest lucru nu înseamnă că nu te iubește. Indică mai degrabă faptul că este pe cale să se dezvolte sau să se maturizeze din punct de vedere psihic, intelectual sau emoțional. Este perfect normal deci ca din când în când să apară și anumite dezacorduri.

Să fim realiști. Atunci când eram și noi copii, aveam și noi aceleași dezacorduri cu părinții noștri. Din diferite motive, nu eram de acord cu anumite comportamente, norme sau decizii. Iar conflictul în ceea ce privește relațiile sociale, se poate accentua atunci când copiii ajung la pubertate.

Originea conflictelor dintre părinți și copii poate să aibă mai multe cauze.

Unul dintre ele constă în diferența dintre ceea ce părinții așteaptă de la copii și comportamentul real al acestora.

Ce este de făcut deci atunci când copilul meu nu este de acord cu mine? Cel mai important este să lăsăm deoparte gândurile și părerile noastre pentru a-i asculta atent și înțelege pe copii.

Ascultă deci cu atenție. Este esențial să îl asculți pe copil atunci când acesta își împărtășește sentimentele. Comunicarea este o știință care se învață și care se poate ameliora prin practică.

Evită de asemenea să comiți anumite greșeli în ceea ce privește comunicarea dintre părinți și copii. De exemplu, nu trebuie să genealizezi, să crititci, să te porți urât, să țipi sau să nu îi acorzi atenție copilului.

Evită de asemenea reacțiile excesive. Dacă reacționezi excesiv, cu siguranță că acesta nu îți va mai vorbi de teamă și pentru a evita certurile. Cu seninătate însă, vei reuși să te gândești cel mai bine la situație. Meditând de altfel, vei reuși să înțelegi și postura copilului.

Se întâmplă însă uneori, ca părinții și copiii să nu se înțeleagă bine chiar dacă aceștia comunică extrem de bine. Un lucru la fel de normal deoarece nu sunt copia noastră. Au libertatea de a gândi și a alege. Respectul în relație este și el esențial. Iar dacă vei fi deschisă din punct de vedere emoțional vei reuși să rezolvi mai ușor conflictele.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Un comentariu

  1. […] Ce este de Citeste mai multe […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…