Acasa Educație Ce se petrece în creierul unui copil?

Ce se petrece în creierul unui copil?

5 min read
0
0
462

În calitate de părinți, cel mai adesea, stăm și ne gândim, ne întrebăm, tatonăm terenul, avem multă răbdare, dar uneori ne simțim depășiți. Cum ar fi însă dacă pentru a ne înțelege mai bine copiii, ar trebui să înțelegem mai întâi marile etape ale dezvoltării lor cerebrale?

O micuță care face un tantrum, în mijlocul unui magazin, un frate mai mare care vine beat de la o întâlnire pe ascuns cu prietenii săi, bebe care aruncă non stop farfuria cu mâncare de pământ… toate aceste scene îți spun oare ceva? Un lucru perfect normal, doar ești părinte! Iar toate aceste comportamente au un motiv pertinent și sunt fructul imaturității cerebrale ale copiilor. Și chiar dacă știi asta, nu înseamnă că lucrurile vor deveni mai ușoare. Dar poți aborda lucrurile mai diferit. Nu trebuie să ceri imposibilul de la creierul unui copil, ci mai degrabă să încerci să îl înțelegi pentru a găsi deci un răspuns adaptat.

Creierul unei ființe umane se dezvoltă în mod treptat până la vârsta de 25 de ani. Iar speclialiștii confirmă că prima dificultate provine de la creierul emoțiilor și cel al rațiunii, care nu sunt sincronizate. Unul trebuie să îl pondereze pe celălalt, dar în funcție de vârsta copilului, lucrurile nu sunt atât de simple sau posibile.

În primii ani de viată, până la 3-4 ani, copilul va face crize de mânie din cauza imaturității creierului. Sunt emoții intense pe care un copil nu știe cum să le gestioneze sau să le controleze. Totul ia atunci proporții, pe care noi părinții le considerăm iraționale.

Un copil are nevoie să experimenteze. Iar gestul unui copil care va arunca de 10-20 de ori lingurița pe jos nu este un gest de rebeliune sau un capriciu. Repetând acest gest, copilul vrea să vadă care sunt consecințele. Va crea astfel noi circuite cerebrale pentru a ințelege mai bine mediul din jur.

Imaturitatea cortexului prefrontal, responsabil mai ales cu controlul pulsiunilor sau a ponderatiei este din nou central. Îl vom regăsi din nou la adolescență când creierul emoțional îl va încuraja să se afirme sau să își testeze propriile limite, descoperind lumea în afara cercului său emoțional.

Care este deci cea  mai bună atitudine în fața unui comportament pe care nu îl înțelegem? Răbdare, răbdare și iarăși răbdare.

Și iubire necondiționată. Este inutil să ridicăm vocea, ba din contră. Aceasta va activa sau supraactiva creierul emoțional și se va agrava situația doar.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…