În cele ce urmează vom vorbi despre otita medie. Simptome, tratament și prevenire.
Care sunt simptomele unei otite medii?
- copilul se plânge că îl doare o ureche sau ambele;
- își duce mâna la ureche sau se trage de ea;
- are febră;
- nu aude bine;
- are conjunctivită;
- lipsa apetitului;
- lichid care se scurge din urechi;
- este irascibil, plânge mult și doarme mai puțin din cauza durerii;
- are o febră care persistă în ciuda administrării de medicamente;
Trebuie să consulți medicul de urgență dacă:
- copilul are mai puțin de șase luni și este febril;
- simptomele copilului de peste șase luni durează de peste 2-3 zile sau se amplifică;
- lichid sau sânge care iese din urechea copilului;
- temperatura copilului este de peste 39 de grade sau febra se prelungește timp de 2-3 zile;
- copilul este somnolent;
- are dificultăți în a respira;
- nu aude bine;
- este umflat în spatele urechii;
Otita medie reprezintă o inflamație a urechii care nu este contagioasă. Atunci când copilul suferă de otită medie, lichidul se acumulează în spatele timpanului. Acest lucru provoacă inflamația și presiune pe timpan, care devine bombat. Această presiune este cea care provoacă durerea. Dacă presiunea devine prea puternică, timpanul se poate perfora și lichidul ajunge în ureche. În general, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 luni și 4 ani sunt cei mai afectați de otita medie. Boala durează în jur de 2-3 zile dacă nu apar complicații.
Cum se tratează otita? În majoritatea din cazuri, otita medie se vindecă fără un tratament specific, după 2-3 zile. Cu toate acestea, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic. Este necesar antibioticul dacă copilul are sub șase luni, dacă febra depășește 39 de grade, dacă simptomele persistă de 2-3 zile, dacă îl doare foarte tare urechea sau dacă prezintă dificultăți în a mânca sau a bea.
Dacă medicul prescrie antibiotice tratamentul trebuie urmat până la sfârșit, chiar dacă copilul se simte mai bine după 2-3 zile. Un tratament complet diminuează riscul apariției unor bacterii rezistente la antibioticul folosit.
Cum se previne otita medie? Copilul trebuie să se spele des pe mâini pentru a preveni infecțiile căilor respiratorii care pot provoca o otită mai apoi. Când este răcit, copilul trebuie să sufle bine de tot secrețiile. Dacă este prea mic folosește batista bebelușului cu apă de mare.
Otita este extrem de dureroasă. Când trebuie dus copilul la medic? | Mămici.RO
30 aprilie 2019 at 7:02
[…] Otita medie reprezintă o inflamație a urechii care nu este contagioasă. Atunci când copilul suferă de otită medie, lichidul se acumulează în spatele timpanului. Acest lucru provoacă inflamația și presiune pe timpan, care devine bombat. Această presiune este cea care provoacă durerea. Dacă presiunea devine prea puternică, timpanul se poate perfora și lichidul ajunge în ureche. În general, copiii cu vârsta cuprinsă Citeste mai multe […]