Acasa Educație Cum poți recunoaște un copil hipersensibil?

Cum poți recunoaște un copil hipersensibil?

5 min read
0
0
620

Emotiv, expresiv, o mare sensibilitate legată de intuiție, de creativitate, dar si de mirosuri… hipersensibilitatea poate sa aibă mai multe manifestări sau mai multe semne. Iată deci cum se pot recunoaște copiii hipersensibili.

Hipersensibilitatea se poate traduce printr-o sensibilitate extremă. Este o trăsătură de caracter despre care vorbim de altfel de foarte puțin timp. Dar părinții sau profesorii trebuie să știe care sunt trăsăturile acestora pentru a ști cum să se comporte cu ei sau cum să îi abordeze.

Există, de altfel, mai multe tipuri sau forme de hipersensibilitate. Aceasta se poate traduce prin anumite reacții care pot părea exagerate. De exemplu, copilul poate resimți o bucurie intensă pentru ceva care îi face plăcere și din contră să fie în lacrimi din cauza unei note proaste. Sunt copii care trăiesc sau primesc totul din plin. Nu le place deloc nedreptatea sau pedepsele, lucruri care pot să fie desul de problematice atunci când ajung la școală.

Trăsăturile de caracter ale unui copil hipersensibil. Un copil hipersensibil are tendința de a dormi prost, de tresări mereu în somn sau de a nu aprecia deloc schimbările. Va fi pierdut de exemplu, dacă schimbă școala. De asemenea, nu suportă anumite haine, nu vrea să se schimbe sau să poarte anumite tipuri de materiale.

Dar hipersensibilitate este în același timp și un lucru bun, nu o slăbiciune, care se poate traduce prin mai multe calități. Copiii mult mai sensibili sunt foarte buni observatori, sunt curioși, sunt creativi, intuitivi și perfecționiști. Dar majoritatea copiilor care au această trăsătură de caracter sunt și introvertiți. Și totuși, 33% dintre ei sunt extravertiți. De altfel, hipersensibilitatea se traduce și printr-o mare sensibilitate la mirosuri.

Trebuie să se încerce să se respecte particularitățile copilului.

Din cauza unor anumite reacții uneori mai exacerbate, acești copii pot să întâlnească anumite dificultăți, la școală mai ales. Este important să se vorbeasca cu toți profesorii de la școală pentru ca aceștia să nu fie respinși sau să nu devină ținta răutăților copiilor. În unele cazuri, poate să devină și victime ale hărțuirii sau bullyingului, din ce în ce mai răspândit.

Este deci foarte important să se încerce să se respecte particularitățile acestor copii. Acest lucru necesită puțin mai multă atenție din partea părinților. Trebuie să se comunice mai mult, să i se arate copilului că este înțeles și să se dea dovadă mereu de bunăvoință. Doar așa vor reuși să se integreze.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…