Acasa Educație Primele semne de autism la bebeluș

Primele semne de autism la bebeluș

5 min read
0
0
340

Primele semne ale autismului apar în general spre vârsta de un an și în cursul celui de-al doilea de an de viață la un bebeluș. Descoperă care sunt principalele semne care ar trebui să te alerteze ca părinte.

Ți se pare puțin cam neobișnuit comportamentul bebelușului tău? Poate că este autist…iată care sunt semnele la care trebuie să fii atentă:

  • copilul tău nu răspunde la prenumele său (lucru pe care ar trebui să îl facă spre vârsta de 9 luni) și deja te-ai întrebat de mai multe ori dacă nu cumva are probleme cu auzul.
  • Contactul vizual este dificil, bebelușul tău nu te privește în ochi. Nu întinde brațele să îl iei în brațe, nu zâmbește, nu îi place contactul fizic. Ai impresia că nu îi place nimic, că nu are parte de nicio plăcere, nici măcar atunci când se joacă.
  • Gesturile de comunicare ale copilului tău sunt destul de rare sau chiar inexistente. Nu te salută cu mânuța atunci când pleci undeva, nu trimite pupici, nu reacționează atunci când vă jucați de-a v-ați ascunselea.
  • Nu arată cu degetul obiectele pe care și le dorește.
  • Nu pare interesat de alți copii sau bebeluși însă este fascinat de obiecte, în special de învârtitul roților de la mașini. Sau se joacă ore în șir de unul singur…
  • Nu te imită (la doi ani). Spre exemplu, nu plimbă mașinuța pe covor cum i-ai arătat – însă observă atent roțile acestuia și le tot întoarce cu degetele. Nu se joacă că sună pe cineva cum i-a arătat tata, nu vrea sub nicio formă, sau nu poate, să își imite părinții.
  • Nu urmărește cu privirea un obiect atunci când acesta îi este arătat.
  • Nu pare interesat de jocurile pe care adulții i le propun.
  • Pot apărea unele manifestări motorii repetitive. Este mai degraba interesat de sertare, de a alinia obiecte sau de a se juca cu roțile mașinilor, flutură mâinile sau merge pe vârfuri.
  • Nu vorbește bine sau are o întârziere de limbaj. Când vrea ceva îl conduce pe părinte de mână, nu îi spune ce dorește, rostește doar câteva cuvinte și acestea nu au întotdeauna sens.

În momentele în care depistăm devreme această afecțiune terapia are un avantaj major asta deoarece creierul celui mic dispune de o plasticitate incredibila, în numeroase cazuri simptomele sunt reversibile.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…