Acasa Educație Separarea părinților este un eveniment bulversant pentru copil. Câteva sfaturi

Separarea părinților este un eveniment bulversant pentru copil. Câteva sfaturi

5 min read
0
0
360

Întrebarea oricărui părinte care ajunge în această situație este următoarea- cum ar putea rămâne părinți buni în ciuda acestei separări? Câteva sfaturi.

Comunică. Părinții separați își trimit cu siguranțe mesaje pentru a rămâne la curent cu viața de zi cu zi a copiilor. Își trimit poze cu copiii în timpul principalelor evenimente din viață cum ar fi atunci când cade primul dinte. Când avem nevoie să verificăm ceva, trebuie să comunicăm cu celălalt părinte, de dragul copilului, să nu existe o atmosferă încărcată, de tensiune. Spre exemplu, există părinți care își scriu notițe pe caiete. Dar, uneori, când situația este mai complexă, notițele nu sunt de ajuns. Ideal ar fi ca în momentul în care pe părinți îi preocupă ceva în legătură cu copilul, să vorbească unul cu celălalt cu voce tare.

Vorbește cu respect despre partenerul de viață. Chiar dacă între părinți există probleme grave de genul soțul m-a lăsat pentru o altă femeie, copilul nu are nicio vină în această ecuație. Această situație face comunicarea dintre părinți mai dificilă fără îndoială dar este esențial ca unul dintre părinți să vorbească mereu cu respect despre celălalt în ciuda separării. Copilul trebuie să simtă că are dreptul să iubească noul partener de viață al unuia din părinte și acest lucru este extrem de important.

Cere ajutorul dacă este cazul. Terapia de familie poate fi de mare ajutor în această situație dificilă. Este de ajutor pentru a-i sfătui pe părinți cum să facă cu custodia copilului, să își clarifice rolul după separarea de partenerul de viață și să își clarifice responsabilitățile. Cu cât se apelează la ajutor mai repede, cu atât mai bine. Nu trebuie să se aștepte să se acumuleze ani de tensiuni.

Faceți echipă ca părinți.  Părinții trebuie să stabilească din timp unele lucruri cum ar fi cine duce copilul la grădiniță sau la școală, cine îl scoate de la școală, cine îl duce la medic. Este important ca aceste lucruri să fie puse la punct încă de la început, sunt lucruri esențiale pentru copil.

Păstrează contactul fără să îl invadezi pe celălalt.  Ne putem înțelege cu celălalt părinte să sunăm copilul la ora 8 pentru a-i spune Noapte Bună spre exemplu. Copilul poate avea o poză cu ambii părinți în camera sa, este chiar recomandabil acest lucru. Mai ales la somn, când i se face dor de unul din părinți, se poate uita la poze.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…