Acasa Educație De ce este important pentru copii să se joace afară, in aer liber?

De ce este important pentru copii să se joace afară, in aer liber?

5 min read
1
0
268

Copiii secolului XXI sunt dependenți de tehnologie și din păcate, mulți dintre ei nu se mai joacă afară, în aer liber, la aer curat, departe de ecrane. Pentru anumiți părinți, acest lucru este unul practic. Este mai ușor pentru ei să îi lase în fața ecranelor decât să iasă cu ei la plimbare, să facă sport sau să profite din plin de contactul cu natura.

Jocul este esențial în viața unui copil. Și totuși, la oraș mai ales, din ce în ce mai puțini copii ies să se joace la exterior. Drept consecință, sunt privați de numeroase beneficii pentru sănătatea lor fizică, emoțională și mentală.

Copiii petrec foarte mult timp în aer liber sau jucându-se pe telefon. Este mai confortabil pentru părinți să îi știe acasă, în camerele lor. Îi pot lăsa astfel să se joace singuri, fără să trebuiască să îi supravegheze. Confortul nostru îi poate priva deci pe copii de bucuria de se juca în aer liber.

Pe de altfel, copiii din ziua de azi dezvoltă o dependență pentru jocurile video și pentru aparatele electronice. Bineînțeles, este vorba despre o realitate care îi privește pe foarte mulți copii din orașe mai ales.

Contactul cu natura. Lipsa de contact a copiilor sau a adulților secolului XXI a făcut specialiștii să vorbească chiar despre existența unei probleme legate de un deficit de natură. Iar această tulburare este asociată cu probleme precum lipsa sau dificultatea în concentrare, hiperactivitatea, obezitatea, depresia sau anxietatea.

Dar poți remedia foarte simplu această problemă- este de ajuns dacă îi ajuți pe copii să se reconecteze cu natura. Simplul fapt de a respira aerul proaspat, de a simti mirosul ierbii sau al florilor, de a aprecia zborul păsărilor sunt experiențe fundamentale în viața de copil.

Jucându-se în aer liber, copiii vor deveni mai liniștiți și mai relaxați. acest lucru îi îndepărtează de hiper conectivitate. Jocul în aer liber le poate ameliora deci capacitatea de atenție și de concentrare, un lucru fundamental pentru o dezvoltare armonioasă și cele mai bune rezultate școlare.

Dar nu numai

  • copii se pot juca cu sentimentul de libertate chiar atunci când se află sub supravegherea părinților. Este o experiență diferită față de joaca în casă.
  • se previn riscurile de a suferi de obezitate si se amelioreaza dezvoltarea fizică a copiilor.
  • se întărește sistemul imunitar. Copiii devin mai rezistenți la tot felul de bacterii și praf.
  • jocul în aer liber dezvoltă imaginația și creativitatea. Un joc cu o creangă sau o piatră poate deveni minunat.
  • copiii intră în contact cu alți copii și socializează. Se pot lega noi prietenii, se rezolvă conflicte și se stăpânesc emoțiile.
Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Un comentariu

  1. […] Pe de altfel, copiii din ziua de azi dezvoltă o dependență pentru jocurile video și pentru aparatele electronice. Bineînțeles, este vorba despre o realitate care îi privește pe foarte mulți copii din Citeste mai multe […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…