Acasa Educație Efectul dislexiei asupra copiilor

Efectul dislexiei asupra copiilor

5 min read
0
0
415

Știm foarte bine că toți copiii au un ritm de învățare diferit. Unii sunt mai rapizi, alți sunt mai înceți. Dar totuși, anumite simptome ale dislexiei pot să își facă apariția la unii copii și odată cu ele, serioase probleme sau dificultăți atunci când vine vorba despre a citi sau a scrie.

Dislexia este o problemă de învățare mult mai des întâlnită decât am putea crede. Din păcate, unii copii dislexici sunt considerați idioți sau mai lenți, chiar dacă aceștia fac eforturi foarte mari pentru a citi, a scrie sau a urma anumite instrucțiuni.

În ce constă dislexia la copii? Cititul poate să pară un proces automat și simplu pentru cei cărora acest proces li se pare foarte ușor. Și totuși, cititul este un proces foarte complex. Asta, în timp ce vorbitul este un proces natural pentru copii, cititul trebuie să fie într-un fel, învățat.

Învățând să citim ne dăm seama că anumite cuvinte sunt formate din sunete, apoi că aceste sunete se pot lega de literele alfabetului. Combinând aceste litere cu sunete se pot forma cuvinte. Atunci când un copil este capabil să recunoască aceste cuvinte, poate învăța să citească.

Un lucru este sigur. Învățarea nu este identică la toți copii. Creierul copiilor dislexici se dezvoltă diferit. Cazurile sunt variate sau diferite, dar în general, aceștia întâmpină dificultăți atunci când trebuie să separe sunetele care formează un cuvânt.

Și din păcate, pot întâmpina mari dificultăți la școală. Cel mai adesea, sunt stigmatizați fără motiv deoarece sunt considerați leneși și puțin mai prostuți. Și pot deveni astfel foarte repede bătaia de joc a celor din jur.

Dacă nu va primi ajutorul necesar, copilul dislexic va risca să sufere din cauza eșecului școlar și să se simtă victima mesajelor negative. Își poate pierde motivația de a învăța și acest lucru poate alimenta o pierdere a încerederii în sine și în capacitățile sale.

Dar poate dezvolta și probleme emoționale sau comportamentale, printre care:

  • anxietate sub toate formele.
  • pierderea sau creșterea apetitului.
  • dificultăți sociale.
  • o scădere a stimei de sine.
  • probleme de comportament care se pot traduce prin comportament agresiv sau provocator, dar și prin mecanisme de apărare ineficiente.
  • simptome de depresie, cu un sentiment de eșec, de nesiguranță, trecând și prin dificultăți școlare, tristețe și schimbări bruște ale stării de dispoziție.
  • probleme cu somnul, insomnii sau coșmaruri.
  • stări de stres care se pot manifesta prin dureri de cap, stări de greață sau dureri abdominale.
Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…